India propune crearea unei banci a statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), iar aceasta initiativa va figura in prim-planul agendei summitului grupului care va avea loc in 28 martie, la New Delhi, informeaza Inter Press Service.

India argumenteaza ca o astfel de banca ar fi in acord cu cresterea puterii economice a celor cinci state si ar putea sustine pozitia de jucator important al BRICS in stabilirea deciziilor la nivel global.

"La inceput, banca grupului BRICS nu are nevoie de mult capital. Ceea ce este si mai important este ca banca de dezvoltare a BRICS reprezinta o oportunitate unica de investitii indirecte ale rezervelor valutare ale bancilor centrale in interiorul acestor state", a spus Alexander Appokin, economist al Centrului de Analiza si Previziune Macroeconomica din Moscova.

De exemplu, o banca a BRICS poate emite obligatiuni convertibile, care pot fi fara indoiala bine cotate si pot fi achizitionate de catre bancile centrale ale tuturor statelor BRICS. Astfel, aceste state pot avea un cadru prin care sa isi imparta riscul investitiilor.

"China va fi cel mai mare beneficiar al acestui fapt. Si mai mult, investitiile in infrastructura au nevoie nu doar de finantare pe termen lung, ci si de monitorizare externa pentru mai multa transparenta si o crestere a eficientei. In acest caz, o banca BRICS pentru dezvoltare poate oferi unele recomandari pentru implementarea cu succes a proiectelor regionale", a adaugat Appokin.

Insa, acesta avertizeaza ca "structurile in dezvoltare, precum banca BRICS, sunt eficiente doar in cazul in care acestea sunt independente in deciziile de finantare a proiectelor din partea guvernelor, sau cel putin au un spatiu pentru a functiona intr-un cadru de dezvoltare pe termen lung."

In acelasi timp, Yuhua Xiao, asistent al Universitatii Zheijang din China, a spus ca ideea de a constitui o banca de dezvoltare pentru a finanta proiecte in aceste state arata o crestere a autoafirmarii si independentei (sau interdependentei) economiilor emergente.

Initiativa Indiei pentru o banca a BRICS a fost indelung asteptata, a spus John Mashaka, analist financiar al Wells Fargo Capital Markets.

"Este o cale prin care statele emergente incearca sa reduca dominatia Bancii Mondiale si a FMI. In principiu, India, China si probabil Rusia incearca sa-si arate influenta economica; acestea incearca sa demonstreze vesticilor faptul ca se pot descurca si fara ei. Mai presus de toate, ele au nevoie de libertate fata de influenta financiara din vest", a afirmat Mashaka.

El a precizat ca, pe langa finantarea statelor BRICS, banca poate sprijini si proiectele de infrastructura din alte tari emergente din Africa, Asia si America Latina, insa ea mai are un drum lung de parcurs pana la acest moment.

"Ramane de vazut care va fi eficienta bancii; acest plan nu va fi usor. China a declarat deja ca doreste o presedintie permanenta. Rusia si India pot cere acelasi lucru. Stim ca Africa este o piata profitabila pentru China din punctul de vedere al resurselor naturale si ca piata pentru produsele industriale", a argumentat el.

"China poate dori ca banca sa finanteze multe dintre proiectele care vizeaza regiunea Africii, sau sa coopereze doar cu Banca de Dezvoltare a Africii".

De asemenea, Mashaka spune ca sunt intrebari fara raspuns cu privire la structura capitalului, de exemplu care dintre statele membre ale BRICS vor contribui mai mult la constituirea bancii, si la rolul diferitelor tari in cadrul acesteia.

Albert Khamatshin, de la Centrul de Studii din Africa de Sud al Academiei ruse de Stiinte, considera ca Africa de Sud va fi principala beneficiara, datorita faptului ca banca se va concentra in primul rand pe dezvoltarea proiectelor din interiorul grupului BRICS.

Potrivit profesorului Adams Bodomo, de la Universitatea din Hong Kong, care a cercetat indeaproape grupul BRICS, Brazilia a propus ca statele in dezvoltare sa poata contribui cu resurse financiare la rezolvarea problemelor din zona euro in schimbul dobandirii unei puteri mai mari in cadrul FMI.

Acesta sustine ca FMI nu este creat cu adevarat pentru statele in curs de dezvoltare si ar putea fi numit Fondul Monetar Occidental (Western Monetary Fund).