Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni un miliard de lei prin intermediul unei emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, la un randament de 5,31% (la emisunea anterioara randamentul a fost de 5,27%), potrivit unui comunicat al Bancii Nationale. Nivelul randamentului nu a reprezentat o surpriza, fiind anticipat de o parte dintre jucatorii din piata. "Deoarece pe piata secundara participantii sunt pregatiti sa cumpere aceste titluri la 5,40%, nivel cu aproximativ 10pb mai ridicat decat cel de acum o saptamana, credem ca MF va acorda o atentie mai mare randamentului platit decat sumei atrase. Astfel, suma atrasa ar putea fi mai mica decat cea de 2,5 miliarde lei de saptamana trecuta, randamentul mediu ar putea fi usor mai mare decat precedentul 5,27% dar randamentul maxim nu pare probabil sa fie mai mare de precedentul 5,40%.", declarau oficiali ai ING Bank inainte de derularea operatiunii.

MFP a imprumutat de la inceputul acestui an 24,8 miliarde de lei, depasind programul anuntat pentru primul trimestru si acoperidu-si deficitul nominal estimat pentru 2012 (11,2 miliarde lei). In ianuarie, Finantele au mai imprumutat 1,5 miliarde de dolari iar recent MFP a plasat tot pe piata din SUA bonduri pe zece ani, in valoare de 750 milioane de dolari, la un randament de 6,45% pe an. Pentru luna martie, institutia condusa de Bogdan Dragoi si-a "bugetat" imprumuturi in valoare de cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale 51,5 miliarde de lei fata de 41 de miliarde de lei in 2010 prin titluri de stat in lei.

Vezi care este explicatia data de economistii romani acestei "goane dupa bani" a Finantelor