Recesiunea din Grecia este mai grava decat se astepta initial, in conditiile in care pentru anul 2012 se estimeaza o contractare a PIB-ului de 4,5%, potrivit unui raport publicat luni de Banca Greciei si citat de AFP.

Statul elen se afla in al cincilea an consecutiv de scadere economica, iar in anul 2011 contractia economiei a fost de 6,9%.

"Conform scenariului de baza, scaderea medie a PIB-ului in 2012 este asteptata sa fie de 4,5%, rata ocuparii se va reduce cu 3% iar rata medie a somajului anuala va depasi 19%", se arata in Raportul anual de politica monetara.

Comisia Europeana a precizat in februarie ca pentru anul 2012 previzioneaza o scadere de 4,4%, in timp ce FMI se asteapta la un declin de 4,8%, cifrele fiind mult peste estimarile facute de catre guvern, care aratau un recul al PIB de 2,8%.

In cel mai bun caz, si daca tara va aplica masurile din programul de redresare realizat de UE si FMI, anul 2013 "poate marca debutul relansarii, desi la jumatatea anului PIB-ul poate avea o scadere de 0,5%", mentioneaza raportul.

"Grecia va reveni pe crestere in mai putin de 2 ani", a asigurat primul ministru grec, Lucas Papademos, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

"Eu sunt convins ca noi am realizat mai mult de jumatate din masurile privind redresarea economica, desi procesul de consolidare fiscala va dura mai mult timp. Ratele de crestere pozitive ar trebui sa fie atinse in mai putin de doi ani", a sustinut Papademos.