​China si banca regionala Inter-American Development (IDB) si-au anuntat planul de investitii in valoarea de 1 miliard de dolari destinate pietelor din America Latina si Caraibe, relateaza BBC.

Fondul va face investitii de capital in regiune si va finanta atat proiecte ale sectorului public, cat si pe cele ale sectorului privat. Prin aceasta initiativa, China urmareaste sa isi creasca investitiile in economiile din regiunea Americii Latine.

Presedintele IDB, Luis Alberto Moreno, a afirmat ca "noua platforma va promova relatii investitionale puternice intre China si America Latina si Caraibe, si va ajuta regiunea sa depaseasca unele dintre cele mai importante provocari ale dezvoltarii".

In perioada recenta, investitiile straine au crescut in America Latina. Conform Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru America Latina si Caraibe, investitiile straine au crescut cu aproape 40% in anul 2010, ajungand la 113 miliarde de dolari.

Aceasta crestere a fost dominata de catre China, care reprezinta jucatorul cu cea mai mare rata de crestere, detinand in jur de 9% din investitiile din regiune. Un raport separat al Inter-American Dialogue, publicat luna trecuta, arata ca bancile de stat chineze au creditat America Latina intre 2005 si 2010 cu 75 de miliarde de dolari.

Analistii spun ca investitiile Chinei si creditarea regiunii au fost conduse de doi factori majori. In primul rand, statele din America Latina au resurse naturale importante, precum petrol si minereu de fier. In contextul in care China inregistreaza rate mari de crestere economica, prin aceste actiuni doreste sa isi asigure productia de bunuri pentru a satisface cresterea cererii interne. In acelasi timp, unele dintre economiile Americii Latine sunt in continuare in etapa de dezvoltare, ceea ce face ca aceste state sa aibe nevoie de investitii in infrastructura pentru a sprijini cresterea economica.

De asemenea, analistii mentioneaza ca Beijingul si-a folosit puterea financiara pentru a-si ajuta exporturile din aceste sectoare.

"Bancile chineze aproape intotdeauna isi leaga imprumuturile oferite de cumpararea bunurilor chinezesti. In afara unor imprumuturi mici si pentru petrol, care au putine detalii, exista conditii in fiecare imprumut prin care solicita debitorului sa achizitioneze constructii chinezesti, petrol, telecomunicatii, sateliti si echipamente feroviare", precizeaza raportul Inter-American Dialogue.