Nivelul fraudei pe cardurile Visa in Europa a scazut semnificativ in ultimii ani, ajungand in 2011 la un minim istoric de circa 4 eurocenti la fiecare 100 de euro cheltuiti cu cardul, unul din principalele motive fiind gradul de adoptie ridicat al cardurilor cu chip, a declarat marti Catalin Cretu, manager pentru Romania al Visa Europe. Potrivit acestuia, in Romania "nivelul fraudei cu cardul este de cateva ori mai mic decat cel din Europa". In prezent, sustine acesta, in Romania sunt in total circa 13,3 milioane de carduri bancare, pe care se tranzactioneaza peste 30 de miliarde de euro.

Frauda bancara in EuropaFoto: Hotnews
  • "Din aceasta suma foarte mare care este tranzactata pe aceste carduri (n.a. 30 de miliarde de euro), circa 18% este plata la comercianti, iar restul inseamna retrageri de la bancomate", a mai declarat marti Catalin Cretu, manager pentru Romania al Visa Europe, in cadrul unui eveniment dedicat criminalitatii financiare si informatice organizat de Oxygen Events.

In privinta mediului online, Catalin Cretu a declarat ca in Europa 50% din volumul tranzactiilor online se face prin platforme 3D secure, adica sisteme in care toate punctele dintr-o tranzactie sunt securizate - comerciantul, detinatorul cardului si sistemul Visa.

In Romania toti comerciantii sunt inscrisi in aceasta platforma 3D secure a Visa, insa din cele 13,3 milioane de carduri sub 300.000 de carduri sunt inscrise in aceasta platforma. Printre motive, potrivit acestuia sunt pe de o parte "neincrederea ca exista o platforma care este foarte sigura", iar un alt motiv il reprezinta dificultatile de inrolare in sistem.