De regula, daca euro creste cu 0,08%, o parte dintre televiziuni si ziare invoca Apocalipsa. Se fac calcule, se dau exemple cu cat pierd romanii daca si-ar fi cumparat fix in acea zi o casa de 50.000 de euro, cat pierd la rata bancara daca au scadenta fix in acea zi samd. Cand euro se depreciaza in fata leului, se asterne linistea. Nimeni nu mai scrie cat am fi castigat la suta de grame de parizer daca am fi procurat-o in euro in ziua leului "tare". Marti, euro a fost cotat la 4,378 lei (luni cursul fusese de 4,379 lei/eur), iar pentru dolarul american, BNR a afisat un nivel de 3,31 lei fata de 3,32 lei la cat il cotase luni banca centrala. De cate ori a putut, Guvernatorul a afirmat ca cursul euro este o "cutie neagra" ale carui interior cu greu poate fi "ghicit".

  • Pastele care se apropie sau dividendele platite firmelor mama din strainatate pot deprecia leul

Importurile facute de companiile care aduc marfa specifica sarbatorii de Paste, dividendele pe care companiile straine se pregatesc sa le achite firmelor mama sau multe alte situatii similare duc la cumpararea de moneda straina, ieftinind astfel leul romanesc. Titluri gen :"Leul- in cadere libera" devin astfel hilare si chiar periculoase prin panica pe care o pot genera. Un om fara prea multa educatie financiara, care citeste asemenea stiri poate fugi sa isi retraga economiile in lei pentru a si le preschimba in euro ca sa evite anuntata si iminenta Apocalipsa. A doua zi, cand leul se apreciaza, constata ca a pierdut la aceasta afacere. Miscari de curs pot fi provocate de jucatori care au pariat pe un anumit trend al leului (fie apreciere fie depreciere), trend care nu se mai produce insa. Si atunci vand pentru a-si limita pierderile, volumele vandute generand miscari ale cursului intr-o directie sau alta.

Cursul mediu lunar din perioada 2005-1012

Potrivit dealerilor locali, piata valutara de marti a fost una mai degraba plata, fara valuri, volumele tranzactionate fiind reduse.

  • Cand si cum intervine BNR ca sa "tina" cursul?

BNR are resurse pentru a interveni masiv pe piata valutara, dar o astfel de masura ar putea avea costuri mult prea ridicate si efecte contrare celor scontate. Problema economiei romanesti nu este insa doar nivelul cursului sau al dobanzilor, ci si gradul de competitivitate al economiei. De asemenea, nivelul cursului de schimb mai tine si de politica fiscala, de nivelul dobanzilor, de politica preturilor administrate si, nu in ultimul rand, de investitiile straine. "Ne intereseaza cursul, stim ca influenteaza puternic inflatia si mai ales stim ca termenul stabilitate financiara nu e o vorba goala. Cand ai jumatate din creditul pentru populatie in valuta, variatiile de curs influenteaza stabilitatea financiara", declara nu cu mult timp in urma Guvernatorul.

El a mai spus ca BNR intervine atunci cand crede de cuviinta si fara sa faca comentarii pe marginea interventiilor in piata valutara. Interventiile BNR sunt necesare pentru a preveni o posibila slabire a sectorului bancar, unde domina creditele in valuta. In plus, fara o interventie a BNR, in cazul unei "prabusiri" a monedei nationale ar putea avea un impact major asupra inflatiei si a asteptarilor inflationiste.