O parte dintre clientii Volksbank - cei care au intrat in grupurile organizate prin intermediul Internetului si au apelat la serviciile avocatului Gheorghe Piperea au obtinut marti in instanta castig de cauza, judecatorii decizand ca o parte din clauzele referitoare la modul de stabilire al dobanzii si al comisioanelor sunt abuzive si trebuie eliminate. De cealalta parte, oficialii Volksbank spun ca banca va ataca decizia Tribunalului Bucuresti in termenul legal. "Vom ataca aceasta decizie deoarece consideram ca incalca un important principiu de drept: cel al contractului ca lege intre parti", sustin reprezentantii Volksbank Romania.

Dupa ce a castigat masiv cota de piata urcand cu viteza in clasamentul creditelor in detrimentul unui control al riscului mai riguros, Volksbank s-a trezit lovita serios de criza financiara.Volksbank a mai facut obiectul unei dispute publice in 2008, dupa ce a trimis informari catre toti clientii care aveau un credit, ca vor plati in 2009 rate mai mari fata de cele prevazute in graficele de rambursare, scumpirea creditelor fiind pusa pe seama politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei.

Guvernatorul Mugur Isarescu, a iesit public in februarie 2009, declarand ca banca centrala a luat masuri

scrisoare_1_Volksbank_oct_08

scrisoare_1_Volksbank_oct_08

Foto: Hotnews

"drastice" impotriva conducerii unei institutii de credit, fara a mentiona insa la ce banca se refera. Seful BNR a subliniat ca motivul pentru care respectiva institutie de credit a fost pedepsita a fost constituit de cele 40.000 de scrisori transmise catre clienti, prin care ii anunta ca mareste dobanzile la credite din cauza ca banca centrala nu relaxeaza politica monetara. Aceeasi institutie de credit, care a trimis 40.000 de scrisori in luna octombrie, a trimis in vara 20.000 de scrisori prin care isi prezenta o oferta de credit doar cu buletinul, sustinea Isarescu. "Masurile au fost drastice, dar nu in sensul destituirii, pentru ca o banca tot timpul trebuie sa aiba un conducator. S-a solicitat actionarului punerea in ordine la nivelul conducerii bancii pentru instabilitate emotionala. Cand am fost intrebat de ce sunt asa dur eu le-am raspuns ca sunt un ecologist si cand ati trimis 20.000 de scrisori ati taiat 4 copaci, iar cand ati trimis 40.000 de scrisori ati taiat 8 copaci", a spus Isarescu. Guvernatorul Bancii Centrale a mai explicat ca efectul scrisorilor trimise catre clientii bancii a fost "devastator si a pus toata tara pe jar". Oficialii Volksbank au negat atunci ca ar fi fost vorba despre banca lor.

  • Volksbank Romania va ataca decizia Tribunalului Bucuresti in termenul legal.

"Vom ataca aceasta decizie deoarece consideram ca incalca un important principiu de drept: cel al contractului ca lege intre parti", sustin reprezentantii Volksbank Romania. In momentul in care o persoana semneaza un contract, trebuie sa fie tinuta responsabila fata de obligatiile asumate in acel contract. La momentul semnarii contractelor de credit cu Volksbank Romania, nu existau reglementari care sa limiteze tipurile de tarife si comisioane pe care bancile le pot percepe. De asemenea, clietii stiau ca vor datora un comision de risc, acesta fiind detaliat si in contract, si in scadentarul anexat.

raspuns BNR

raspuns BNR

Foto: Hotnews

In plus, exista hotarari definitive si irevocabile ale altor instante, cum ar fi Tribunalul Mehedinti, in favoarea Volksbank. Tribunalul Mehedinti a concluzionat ca, in contractele incheiate cu Volksbank, clauzele privind perceperea comisionului de risc sunt valabile, dat fiind ca acestea sunt exprimate in mod clar si inteligibil si fac parte din "pretul" contractului.

Numarul de clienti implicati in acest proces nu este semnificativ: este vorba de 49 de clienti. Cifra este mica, mai ales in comparatie cu alte decizii pe teme similare, in procese cu peste 400 de parti. Am dori sa subliem de asemenea faptul ca grupul initial de clienti nemultumiti chemati la conciliere numara 103 persoane.

Nu negam faptul ca banca nu a actionat perfect in trecut, in relatia cu clientii. Ne asumam aceste greseli si am invatat din ele.

Dincolo de criticile aduse, Volksbank a fost pionier in oferirea de credite ipotecare cu rate fixe ale dobanzilor, aceste credite avand o pondere foarte importanta in portofoliul bancii, alaturi de creditele cu dobanda variabila, calculata in functie de Euribor/Robor/Libor, se mai arata in comunicat.

"Dorim sa devenim un partener de incredere pentru clientii nostri si intelegem ca unii dintre acestia se pot confrunta cu dificultati datorate crizei economice si ca ar putea avea probleme in rambursarea creditelor. Suntem dispusi sa ascultam problemele lor si sa ii ajutam. Pentru un numar semnificativ de clienti am reusit sa gasim solutii intr-un timp mult mai scurt si la un cost mult mic decat prin Justitie", mai spun declara oficialii bancii.