Ministerele Muncii si cel al Finantelor isi vor corela datele statistice privind numarul de salariati, titularii celor doua ministere semnand marti un protocol in acest sens. Astfel, nu vor mai exista 5-6 date oficiale diferite cu privire la numarul salariatilor bugetari, ci institutiile publice isi vor "uni" vocile in raportarea acestui indicator statistic.

La Institutul National de Statistica, numarul de salariati din sectorul bugetar nu include bugetarii din sistemele "speciale", de siguranta publica si aparare, din structurile secrete ale Ministerului Apararii si ale celui de Interne. In schimb, Guvernul foloseste statisticile furnizate de Finante, diferite de cele ale INS. Diferentele nu erau comparabile din cauza metodologiilor diferite- INS include toate activitatile secundare preluate de autoritatile locale, care pana in 2009 erau incluse in activitatile sectoriale, in vreme ce Finantele monitorizeza sectorul bugetar in baza unei ordonante, 48/2005, care reglementeaza masuri privind numarul de posturi si cheltuieli de personal in sectorul bugetar conform unui regulament al Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat remis de Finante, "Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Claudia Boghicevici, si Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi, au semnat astazi, 20 martie 2012, un protocol inter-institutional in vederea corelarii si reconcilierii datelor statistice cu cele din surse administrative care vizeaza indicatorul statistic "numarul de salariati".

Co-semnatari ai documentului au fost Andras Zsolt Szakal, Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Vergil Voineagu, Presedinte al Institutului National de Statistica, iar in calitate de avizatori au fost prezenti presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Domnica Doina Parcalabu, Inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu, Presedintele Comisiei Nationale pentru Prognoza, Ion Ghizdeanu, Secretarul general al Institutului National de Statistica, Gabriel Petrica Jifcu si Secretarul general al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ion Anghel.

"Protocolul semnat astazi la sediul MMFPS urmareste in principal analiza aspectelor de ordin metodologic si identificarea posibilitatilor de uniformizare a sferei de cuprindere a indicatorului statistic "numarul de salariati", astfel incat sa se poata exploata si integra sursele de date administrative cu cele statistice pentru producerea si diseminarea acelorasi date statistice. Obiectivul principal al protocolului este analiza informatiilor existente la nivelul surselor administrative si transmiterea lor catre INS in vederea dezvoltarii unor procedee de reconciliere care sa fie utile in exploatarea si dezvoltarea statisticilor referitoare la piata muncii", se arata in comunicat.

Semnarea acestui protocol vine ca urmare a constituirii unui grup tehnic de lucru format din experti ai Institutului National de Statistica, Inspectiei Muncii (IM), Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Necesitatea incheierii acestui protocol de colaborare intre institutiile publice (INS, ANFP, CNPP, ANAF, IM) pentru realizarea cadrului organizatoric si metodologic privind transferul informatiilor disponibile din surse administrative cu cele din domeniul statistic a fost principala concluzie a grupului tehnic de lucru.