Elvetia si Marea Britanie au semnat marti o intelegere pentru a incepe taxarea clientilor bogati din Marea Britanie care au conturi in bancile elvetiene, dupa modificarea conditiilor unui acord privind impozitele cu retinere la sursa cerut de UE, informeaza Reuters.

Elvetia este in procesul de finalizare a intelegerilor cu Marea Britanie si Germania pentru a da bancilor elvetiene destul timp pentru a impune taxa inainte ca aceasta sa inceapa sa produca efecte, din 2013.

Acordul cu Marea Britanie este important pentru ca el contrasteaza cu pozitia Germaniei in aceasta situatie. Uniunea Europeana a renuntat la opozitia fata de intelegerea Marii Britanii cu doua saptamani in urma, dupa ce Elvetia a acceptat sa modifice acest pact in conformitate cu regulile europene.

Mai exact, veniturile din dobanzi vor fi afectate acum de un acord dintre Elvetia si UE de 35%, plus o taxa de conformare fiscala de 13%, ceea ce duce taxa la o pondere totala de 48%. Negocierile Elvetiei cu Marea Britanie si Germania au fost blocate anul trecut datorita faptului ca statele trebuiau sa finalizeze acorduri similare in interiorul UE, iar opozitia din partea UE si a Germaniei puteau pune sub semnul intrebarii aceste negocieri.

Elvetia doreste realizarea acestor acorduri pentru a-si mentine secretizarea conturilor bancare. Sectorul serviciilor financiare reprezinta piatra de temelie a economiei nationale, valoarea acestuia ridicandu-se la un total de 2.000 de miliarde de dolari.

Conturile bancare au fost supuse in ultimii ani mai multor atacuri, pe fondul nevoilor financiare ale guvernelor, acestea din urma dorind sa recupereze sumele nedeclarate si pastrate in conturile bancilor elvetiene.