Banca Centrala Europeana (BCE) doreste "sa inceapa pregatirea" stoparii masurilor exceptionale in favoarea bancilor, a declarat Jorg Asmussen (Germania), membru in consiliul director, intr-un interviu care va fi publicat joi de presa germana, relateaza AFP.

"Momentul retragerii (BCE) depinde de evolutia pe pietele financiare", a precizat Asmussen, pentru saptamanalul Die Zeit, potrivit unei copii a interviului difuzata in avans. "Este limpede ca e prea devreme pentru a incepe, dar putem sa incepem sa pregatim cu grija iesirea", a adaugat acesta.

El s-a referit la masurile exceptionale aplicate de la inceputul crizei datoriilor de catre BCE, cu scopul de a sustine bancile din Zona Euro, si care au constat in principal in aprovizionarea cu lichiditati la costuri foarte reduse. BCE a imprumutat 1.000 de miliarde de euro bancilor de la inceputul lunii decembrie, prin intermediul a doua operatiuni inedite pe trei ani.

"Nu trebuie sa tragem concluzia, din faptul ca am furnizat in doua randuri credite pe trei ani, ca o vom face si a treia sau a patra oara", a avertizat Asmussen.

BCE si presedintele sau Mario Draghi au insistat in mai multe randuri asupra faptului ca aceasta sustinere este temporara. Retragerea acestor masuri va depinde de situatia de pe pietele financiare, care s-a destins net de la finele anului trecut, dar "nu stim inca daca este un calm inselator", a subliniat acesta.

O serie de observatori au atras atentia asupra efectelor perverse ale generozitatii cu care BCE a oferit lichiditati bancilor, in special asupra pietei imobiliare.

"Pentru moment, nu sunt semne de speculatii exagerate", a precizat Asmussen, dar pretul la imobiliare a crescut net intr-o serie de regiuni ale Germaniei, "si trebuie sa urmarim cu atentie acest lucru".

Imprumuturile BCE au avut totusi efectul scontat, respectiv faptul ca "banii ajung pas cu pas in economia reala", a adaugat el.