Programul de privatizari merge mai incet decat se estima, iar spatiul fiscal pentru cresterea salariilor in sectorul public este "limitat", a declarat miercuri seara la Money Channel seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks. ​Programul de privatizari lasa de dorit. Saptamana viitoare, statul se pregateste sa vanda CupruMin, obiectiv care nu constituie "principala tinta" a programului FMI, a mai spus Franks, adaugand ca FMI nu va permite un nou esec, dupa modelul Petrom. "Comparativ cu propunerile anterioare procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat.(...) Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei sa fie de succes(...) Nu vrem sa se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Franks.

Jeffrey FranksFoto: Agerpres

Acesta a explicat ca se astepta sa se ajunga la asemenea presiuni in an electoral, insa, in acest moment exista spatiu limitat doar pentru o crestere modesta a salariilor.

Potrivit oficialului Fondului, reintregirea salariilor din sistemul public este impiedicata de legea responsabilitatii fiscale.

"In aceasta lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totala cheltuita cu salariile din sectorul public si aceasta nu trebuie sa fie modificata. La nivelul numarului de angajati din sistemul public vedem scadere. Atunci am vedea o scadere a cheltuielilor. Exista spatiu limitat pentru a avea o crestere modesta a salariilor", a mai precizat Franks la Money Channel.