Greva muncitorilor portughezi a oprit joi trenurile si activitatile din porturi, iar transportul public din capitala Lisabona va fi paralizat, in semn de protest fata de masurile de austeritate si reformele pietei muncii, care au conditionat imprumutul de 78 de miliarde de euro de la creditorii internationali, relateaza Reuters.

Protestatarii spun ca reformele vor reduce drepturile angajatilor, vor creste somajul si vor eroda standardele de viata. Acestia afirma ca noile legi ale muncii, prin care se faciliteaza angajarea si concedierea si se reduc indemnizatiile pentru muncitori, reprezinta cel mai mare pas inapoi pentru angajati de cand Portugalia s-a intors la democratie, in 1974, dupa regimul militar.

Portugalia intampina cea mai dura recesiune din 1970 si a fost fortata sa apeleze la un ajutor financiar de la Uniunea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut. Unii economisti mentioneaza ca ar putea fi nevoie si de un al doilea ajutor financiar, daca recesiunea se va adanci si daca tintele bugetare nu vor fi respectate.

Organizatorii grevei au spus ca transportul feroviar a fost paralizat, inclusiv ruta internationala Lisabona-Madrid, iar transportul cu metroul a fost oprit de la miezul noptii. De asemenea, multe spitale au anuntat ca vor raspunde doar urgentelor.

Deficitul Portugaliei s-a triplat in primele doua luni ale anului 2012, veniturile fiscale fiind semnificativ afectate de recesiunea economica, iar temerile ca tara poate rata obiectivele bugetare impuse pentru acest an sunt din ce in ce mai mari. ​