China si Australia au semnat un acord privind schimbul de valute pentru a promova comertul bilateral si investitiile, informeaza BBC. Acest acord va pune la dispozitia bancilor centrale pentru urmatorii trei ani o suma de 30 de miliarde de dolari australieni (31 de miliarde de dolari americani) in vederea facilitarii schimbului in monede locale.

Intelegera isi propune sa diminueze costurile pentru afaceri, odata ce agentii economici vor fi capabili sa tranzactioneze in moneda locala.

De asemenea, acordul bilateral cu Australia vine dupa o serie de acorduri similare pe care Beijingul le-a semnat in ultima perioada, in incercarea de a spori rolul yuanului la nivel global.

"Principalul scop al intelegerii de schimb valutar este sprijinirea comertului si investitiilor dintre Australia si China, in special in moneda locala", a mentionat banca centrala a Australiei, intr-o declaratie.

China incearca sa promoveze yuanul ca moneda de rezerva alternativa la nivel global. In prezent, principala moneda de rezerva utilizata este dolarul american. Statul asiatic a semnat mai multe intelegeri similare cu partenerii sai comerciali, printre care Japonia si Hong Kong. Acest lucru s-a resimtit prin cresterea comertului in yuani, in defavoarea dolarului.

Analistii au afirmat ca acest ultim acord cu Australia, care reprezinta pentru China unul dintre cei mai mari furnizori de resurse minerale si naturale, precum carbune si minereu de fier, este un pas important pentru Beijing in cursa sa de a oferi un rol global yuanului.

In plus, analistii spun ca intelegerea privind schimbul valutar poate reprezenta un mic pas in directia deschiderii pietelor de capital din China, controlate strict pana in prezent, iar partenerii comerciali pot avea mai multe optiuni de a investi in activele exprimate in yuani.