Exporturile romanesti isi vor frana cresterea in 2012 din cauza cererii in scadere din partea partenerilor comerciali, insa pe componente, cei care vor avea de castigat par sa fie producatorii de tigari, zona pharma si producatorii de computere. Potrivit datelor INS si ale Comisiei Nationale de Prognoza, exporturile romanesti inglobeaza inca o componenta ridicata de produse low tech, vestea buna fiind ca aceasta componenta e in scadere fata de exporturile cu valoare adaugata ridicata.

Vezi in text defalcat pe industrii, evolutia exporturilor dupa intensitatea tehnologica

Cresterea inregistrata de grupa High-Tech este sustinuta de majorarea exporturilor de calculatoare si produse electronice si optice si a celor de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice. Pentru exporturile de calculatoare si produse electronice si optice se estimeaza o crestere in anul 2011 cu 20,1% si in 2012 cu 16,0%, in principal, datorita aparatelor tv (plus monitoare video), inclusiv productia de componente a acestora. Exporturile de circuite imprimate (componente ale calculatoarelor in principal) se vor majora cu 12,2%, mai arata datele prelucrate via CNP.

Pentru exporturile de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice se estimeaza o crestere cu 13,0% in 2012, aceasta majorare datorandu-se, in principal, medicamentelor. Exporturile de produse ale industriei prelucratoare sunt dominate si in 2012 de produsele ce apartin grupei Medium-high-tech, cu o pondere in total exporturi aferente industriei prelucratoare de 41,1%. Totusi, ritmul de crestere al exporturilor aferente acestei grupe (11,5%) se situeaza sub ritmul de crestere al produselor exportate din industria prelucratoare (12,1%).

  • Medium-high-tech-ul este sustinut in anul 2012, in principal, de subsectorul - autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci- care are pondere de 42,4% in exporturile medium- hight-tech si o crestere estimata de 12,8%.

In cadrul acestora, exporturile de masini, utilaje si echipamente neclasificate in alta parte, cu o pondere de 20,3% vor inregistra o crestere de 14,8%.

  • Exporturile autoturismelor si altor autovehicule destinate transportului de persoane vor avea o crestere cu 13,2% si parti si accesorii de autovehicule cu 11,4%.

In acelasi timp, se estimeaza ca exporturile de substante si produse chimice, care reprezinta 12,2%, se vor majora cu 12,9%. Aceste exporturi vor creste in principal datorita ingrasamintelor minerale sau chimice si sodei caustice, care se vor majora cu 12,9% respectiv 11,9%. Exporturile de echipamente electrice si masini, utilaje si echipamente neclasificate in alta parte se vor majora in acest an cu 9,3%, ajungand sa reprezinte 18,9% din Medium-high-tech.

Referitor la exporturile de produse Medium-low-tech, in anul 2012, calculele indica o usoara crestere a ponderii acestora in total exporturi cu 0,1 puncte procentuale pana la 22,9%, pentru exporturile de astfel de produse estimandu-se o crestere cu 12,9% fata de anul precedent.

  • Aceasta evolutie va fi sustinuta de majorarea exporturilor de: produse metalurgice cu 13,5%, de produse de cocserie; produse obtinute din prelucrarea titeiului cu 13,2% si de produse din cauciuc si mase plastice cu 14,6%.

Cresterea exporturilor de produse ale industriei metalurgice se va baza in principal pe exporturile de laminate plate, din fier sau din oteluri care vor cunoaste o crestere cu 12,2% in 2012.

  • In ultima perioada de timp, exporturile de produse Low-tech si-au incetinit ritmul de crestere ajungand la 10,4% in anul 2012.

Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, reducerii dinamicii exporturilor de articole de imbracaminte care reprezinta circa 27% din grupa.

Evolutia produselor alimentare care reprezinta cca. 13% din grupa low-tech va prezenta o incetinire a ritmului de crestere (17,0%) dar se va situa peste cresterea exporturilor nationale. Exporturile de piei si produse din piele care sunt cca. 14% din grupa, vor cunoaste, in 2012, o majorare cu 6,2%.

Exporturile de mobila, cu o pondere in low-tech de 12,5%, vor cunoaste o majorare cu 8,4%, respectiv 2,6 puncte procentuale sub cea estimata pentru total exporturi romanesti.

In acest an, pentru produsele rezultate din prelucrarea lemnului (exclusiv mobilier), articole din paie si din alte materiale vegetale impletite se estimeaza o crestere a exporturilor cu 10,0%, acestea reprezentand 13,3% din grupa.

Cea mai mare crestere in 2012 este prevazuta pentru exportul de produse din tutun (26,8%), ponderea lor in total grupa majorandu-se de la 4,5% in 2010, la 5,4%. Fata de alte state, stam nici bine nici prost. Depinde de care parte a usii te afli. O comparatie interactiva puteti urmari pe graficul de mai jos.

Sursa: Banca Mondiala