Exporturile romanesti, dupa intensitatea tehnologica. Vesti bune, mai putin bune si un grafic interactiv

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 23 martie 2012, 9:46 Economie | Finanţe & Bănci


Exporturile romanesti isi vor frana cresterea in 2012 din cauza cererii in scadere din partea partenerilor comerciali, insa pe componente, cei care vor avea de castigat par sa fie producatorii de tigari, zona pharma si producatorii de computere. Potrivit datelor INS si ale Comisiei Nationale de Prognoza, exporturile romanesti inglobeaza inca o componenta ridicata de produse low tech, vestea buna fiind ca aceasta componenta e in scadere fata de exporturile cu valoare adaugata ridicata.
Vezi in text defalcat pe industrii, evolutia exporturilor dupa intensitatea tehnologica

Cresterea inregistrata de grupa High-Tech este sustinuta de majorarea exporturilor de calculatoare si produse electronice si optice si a celor de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice. Pentru exporturile de calculatoare si produse electronice si optice se estimeaza o crestere in anul 2011 cu 20,1% si in 2012 cu 16,0%, in principal, datorita aparatelor tv (plus monitoare video), inclusiv productia de componente a acestora. Exporturile de circuite imprimate (componente ale calculatoarelor in principal) se vor majora cu 12,2%, mai arata datele prelucrate via CNP.


Pentru exporturile de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice se estimeaza o crestere cu 13,0% in 2012, aceasta majorare datorandu-se, in principal, medicamentelor. Exporturile de produse ale industriei prelucratoare sunt dominate si in 2012 de produsele ce apartin grupei Medium-high-tech, cu o pondere in total exporturi aferente industriei prelucratoare de 41,1%. Totusi, ritmul de crestere al exporturilor aferente acestei grupe (11,5%) se situeaza sub ritmul de crestere al produselor exportate din industria prelucratoare (12,1%).
 • Medium-high-tech-ul este sustinut in anul 2012, in principal, de subsectorul - autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci- care are pondere de 42,4% in exporturile medium- hight-tech si o crestere estimata de 12,8%.
In cadrul acestora, exporturile de masini, utilaje si echipamente neclasificate in alta parte, cu o pondere de 20,3% vor inregistra o crestere de 14,8%.

 • Exporturile autoturismelor si altor autovehicule destinate transportului de persoane vor avea o crestere cu 13,2% si parti si accesorii de autovehicule cu 11,4%.
In acelasi timp, se estimeaza ca exporturile de substante si produse chimice, care reprezinta 12,2%, se vor majora cu 12,9%. Aceste exporturi vor creste in principal datorita ingrasamintelor minerale sau chimice si sodei caustice, care se vor majora cu 12,9% respectiv 11,9%. Exporturile de echipamente electrice si masini, utilaje si echipamente neclasificate in alta parte se vor majora in acest an cu 9,3%, ajungand sa reprezinte 18,9% din Medium-high-tech.

Referitor la exporturile de produse Medium-low-tech, in anul 2012, calculele indica o usoara crestere a ponderii acestora in total exporturi cu 0,1 puncte procentuale pana la 22,9%, pentru exporturile de astfel de produse estimandu-se o crestere cu 12,9% fata de anul precedent.
 • Aceasta evolutie va fi sustinuta de majorarea exporturilor de: produse metalurgice cu 13,5%, de produse de cocserie; produse obtinute din prelucrarea titeiului cu 13,2% si de produse din cauciuc si mase plastice cu 14,6%.
Cresterea exporturilor de produse ale industriei metalurgice se va baza in principal pe exporturile de laminate plate, din fier sau din oteluri care vor cunoaste o crestere cu 12,2% in 2012. • In ultima perioada de timp, exporturile de produse Low-tech si-au incetinit ritmul de crestere ajungand la 10,4% in anul 2012.
Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, reducerii dinamicii exporturilor de articole de imbracaminte care reprezinta circa 27% din grupa.

Evolutia produselor alimentare care reprezinta cca. 13% din grupa low-tech va prezenta o incetinire a ritmului de crestere (17,0%) dar se va situa peste cresterea exporturilor nationale. Exporturile de piei si produse din piele care sunt cca. 14% din grupa, vor cunoaste, in 2012, o majorare cu 6,2%.
Exporturile de mobila, cu o pondere in low-tech de 12,5%, vor cunoaste o majorare cu 8,4%, respectiv 2,6 puncte procentuale sub cea estimata pentru total exporturi romanesti.

In acest an, pentru produsele rezultate din prelucrarea lemnului (exclusiv mobilier), articole din paie si din alte materiale vegetale impletite se estimeaza o crestere a exporturilor cu 10,0%, acestea reprezentand 13,3% din grupa.

Cea mai mare crestere in 2012 este prevazuta pentru exportul de produse din tutun (26,8%), ponderea lor in total grupa majorandu-se de la 4,5% in 2010, la 5,4%. Fata de alte state, stam nici bine nici prost. Depinde de care parte a usii te afli. O comparatie interactiva puteti urmari pe graficul de mai jos.

Sursa: Banca MondialaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4622 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Solutia este sa cumparam produse romanesti (Vineri, 23 martie 2012, 9:54)

  roman [anonim]

  Exportul este limitat de bariere legislative, costuri de transport dar cel mai important e ca noi ca romani as nu mai lasam produsele romanesti sa zaca pe rafturi ci sa incercam sa le cumparam.

  Supermarketurile straine incearca sa ne falimenteze industria si agricultura daca tot ne-au 'cucerit' comertul si ne pun sub nas numai produse importate in timp ce micii producatori romani sunt trimisi la faliment pentru ca produsele lor nu sunt acceptate pe rafturi.
  • 0 (4 voturi)    
   solutia e alta (Vineri, 23 martie 2012, 10:24)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui roman

   Nu e conspiratie, producatorii romani se falimenteaza singuri prin calitatea proasta si preturile mari practicate.

   Toti fac specula sau se inteleg intre ei sa fixeze pretul, nu le mai plange de mila si sa te inghesui sa le cumperi produsele din patriotism ca tot ce faci este sa sustii starea asta in care ei fac bani si tu cumperi produse proaste.

   Obliga-i sa fie competitivi si atunci cand vor avea produse bune la preturi bune nu va ma fi nevoie de patriotism, se vor vinde singure.
   • +4 (4 voturi)    
    Amandoi aveti dreptate (Vineri, 23 martie 2012, 11:34)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    Pe de-o parte trebuie sa incurajam producatorul autohton, pe de alta parte acesta trebuie sa lase glumele si sa ofere produse de calitate.
   • -2 (4 voturi)    
    Gigi, da-le o fiscalitate mai putin dura (Vineri, 23 martie 2012, 11:41)

    tete [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Intr-o tara cu un salariu minim de 10 ori mai mic decat in Germania, tu crezi ca 'speculantii' tai ar putea fi la fel de competitivi precum nemtii? sau francezii? Tu n-ai inteles ca noi depindem foarte mult de factorul politic din tara(vice-versa nu este valabila din pacate!), el este cel care falimenteaza tot ce prinde autohton. A fost o perioada de criza, insa statul mai mult a dat in cap comerciantilor, si cetatenilor in general.
    • +3 (3 voturi)    
     Antena 3 si maneaua (Vineri, 23 martie 2012, 12:14)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui tete

     1. In Germania nu exista salariu minim
     2. Daca salariile-s mici rezulta cost cu forta de munca mic, deci avantaj competitiv pentru speculatorii romani fata de aia nemti. Asta e chestie de minim bun simt economic.
     3. In orice tara factorul politic e important (vezi ce frumos a falimentat Italia sub berlusconi, de exemplu)
     4. Factorul politic depinde de noi o data la 4 ani, cum se intimpla in toate tarile democratice. Faptul ca noi votam cu fundul sau cu cine da un kil de ulei in plus e vina noastra.
     5. Nu comerciantii sunt ceice trebuie incurajati ci producatorii. Comerciantii se descurca si fara ajutor. Acu inbteleg de ce e statul atit de rau, ca nu va mai cumpara nimeni marfa cu adaos de 50% ca-n 2008
     6. daca esti comerciant si aberezi cu atita gratie pe teme de minime cunostinte economice, e clar de ce nu reusesti sa ai succes.
    • +3 (3 voturi)    
     Pai... (Vineri, 23 martie 2012, 12:28)

     Sedlex [utilizator] i-a raspuns lui tete

     Sa inteleg ca nemtii sunt mai competitivi pentru ca ei isi platesc un muncitor la ferma cu 800-1000 de euro, fata de noi 200-300 de euro??? Si nu am considerat salariul minim, care se practica defapt. Sau gainile lor fac 3 oua pe zi si vacile dau direct smantana si lapte praf?
     Avem forta de munca ieftina si avem teren agricol fertil dar nu stim sa profitam, nu suntem organizati, fiecare tine mortis sa isi lucreze personal cele 1500 m2 de pamant mostenit de la bunica, nu vor sa auda de asociatii, cheltuie de 3-5 ori mai multi bani ca sa cultive pamantul respectiv si scoate recolta la jumate. Statul da subventii, iar cei mai multi producatori nu produc decat pentru uz propriu fara sa mai vanda ceva. In concluzie, statul da bani de pomana. Acolo cred ca pierdem noi din competitivitate, la organizare. Numai bine.
   • +2 (2 voturi)    
    nu-i chiar asa (Vineri, 23 martie 2012, 11:50)

    radu [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Sunt curios la produsele fara diferente caracteristice (Ex. laptele, legumele, fructele, zahar, ulei etc.) se uita unde sunt produse si cati sunt dispusi sa plateasca cativa bani in plus ca ele sa fie romanesti? eu chestiile astea le cumpar cu prioritatea urmatoare: locale, nationale, UE si apoi restul e irelevant. Atata timp cat o sa cumparam rosii spania, lapte ungaria, ceapa polonia etc ne meritam soarta.

    La produsele cu diferente de caracteristici, mi se pare normal sa cumperi raportat la necesitati si abia apoi la tara de productie.
    • +2 (2 voturi)    
     Si eu (Vineri, 23 martie 2012, 12:16)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui radu

     Totdeauna ma uit la locul unde e produs si am aceeasi ordine local, regional, national, import. Dar marea majoritate nu se uita. lene, comoditate, inconstienta...
  • -2 (2 voturi)    
   cumparam calitate (Vineri, 23 martie 2012, 12:22)

   konsumator [anonim] i-a raspuns lui roman

   am intrat in ue, vrem beneficiile ue, vrem integrarea in statele unite ale europei, facem parte din aceeasi piata.
   cumparand produsele romanesti, numai de dragul ca's facut in ro, nu ajuta nici macar producatorul, care nu va mai avea stimulente sa ridice calitatea.
   suntem tzara lui merge si'asa, sa nu uitam asta.

   nimeni nu'i tine pe producatorii romani sa nu imbunatateasca produsele, sa creeze produse proprii si sa concureze alti priducatori ioropeni, pe marea piata a uniunii ioropene.

   cu vreo treizeci de ani in urma, tzarile iorpene erau foarte restrictioniste la importuri, cu bariere vamale, cote, etc.
   germania a fost cea mai deschisa, a lasat o piata mai libera, obligand producatorii nemti sa tzina pas cu concurenta.
   azi, germania este cu un pas in fata frantujior, italienilor si a celorlalte tzari care au practicat o politica economica protectionista.
  • -1 (1 vot)    
   Noroc ca nu toti gandesc ca tine.... (Vineri, 23 martie 2012, 13:40)

   frunza [anonim] i-a raspuns lui roman

   ca altfel am sucomba instant....ce ar fi ca nemtii si francezii sa refuze sa mai cumpere produse romanesti? Protectionismul ne-ar duce inapoi cu zeci de ani. La calitate apropiata si la pret apropiat voi cumpara desigur produsul romanesc....dar sa cumperi porcarii romanesti, scumpe sau ieftine inseamna sa incurajezi mediocritatea. PS: pentru produsele de calitate romanesti (putine intr-adevar) jos palaria.
 • 0 (0 voturi)    
  imaginati-va acest export high-tech din romania.. (Vineri, 23 martie 2012, 12:01)

  mezonul [anonim]

  ...produs de entitati economice finantate si manageriate de investitori straini care folosesc o mana de lucru romaneasca platita de 5 ori mai putin decat in spatiul economic al zonei euro.

  concluzie:
  indicatorii economici, graficele ins-ului nu sunt relevante ,sau demne de-a fi imbucuratore pentru PIB-ul Ro., sau spatiul ocupational al fortei de munca inclusa in ;cercetare, inventica-inovare-aplicatii, productie-comercializare din high-tech made in romania.

  Dimpotriva !
  • +1 (1 vot)    
   Nu e chiar asa... (Vineri, 23 martie 2012, 12:44)

   Sedlex [utilizator] i-a raspuns lui mezonul

   Nu are nici o importanta de unde vine investitia si cine detine fabrica respectiva. Sau te gandesti ca daca ar fi un patron roman, ar da angajatilor salarii nemtesti? Nu, la fel ar plati si el angajatii, in concordanta cu piata muncii, ca doar nu o fi sinucigas economic. Sau te gandesti la profit? Pai profitul este facut in Romania, deci Statul Roman incaseaza impozit, ce face pe urma cu restul banilor e treaba lui. Poate sa reinvesteasca banii tot in Romania sau poate sa ii investeasca intr-o alta tara, fie ca e roman sau de alta nationalitate.
   Te gandesti ca o firma romaneasca isi cumpara materia prima de pe piata interna? Nu, isi cumpara de unde este mai convenabil, in functie de pret, calitate, accesibilitate. La fel va face si o firma straina.
  • +1 (1 vot)    
   ce treaba are patronul cu exportul? (Vineri, 23 martie 2012, 13:24)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui mezonul

   Adica cu ce e deranjat patriotismul tau demn de Romania Mare ca Dacia e detinuta de Renault atit timp cit are export net de 1.5 mld eur/an. Sau cu ce te deranjeaza ca Sidex galati e detinut de Mittal Steel daca exporta net cam tot de 1.5-2 mld eur/an? Ce legatura are patronatul cu exportul?

   Si apropo, mina de lucru calificata din Romania e platita cu salarii intre 1000 si 2500 eur/luna, adica de 2, maxim 3 ori mai putin ca-n vest. probabil nu stii, dar in EU salariul pe care il negociezi e ala brut, care-i cam 120-130% din net. 60k lire/an in UK de exemplu, reprezinta doar ~ 4000 eur/luna.

   In final nu inteleg de ce e rau pt PIB-ul Romaniei ca un programator priceput sta in Romania pe 2000 eur net in loc sa emigreze in EU/SUA pe 3-4000 eur? Ce e descurajator in asta? parerea mea e ca vorbesti doar ca sa te vezi cu postarea pe net...
 • 0 (0 voturi)    
  )))... (Vineri, 23 martie 2012, 14:43)

  mezonul [anonim]

  ....economico-corporatist+ profituri excesive,(tunuri financiar-economice, vezi cazul Nokia, si nu numai) asa este!... dar,in Ro dezvoltare financiar-economica+ productie pe termen mediu si lung pe seciunea financiar-economica al unui actionriat majoritar&managemet romanesc,...nu exista!...un investitor majoritar autohton are o alta viziune si responsabilitate fata de:investitie, surse-resurse mat.prime int.-ext., angajati, piata interna-externa, relocarea investitiei, etc., atunci cand un teritoriu administrativ este prost administrat si fiscalizat, iar politicile fata de sect. financiar-economico-productiv lipsesc cu desavarsire, investiorul autohton si forta de munca pe care o foloseste nu vor fi pe acelasi nivel al profiturilor pe care il obtin firmele din zona euro, si nici forta de munca autohtona nu va realiza venituti salariale similare vest-europenilor, tocmai datorita acelor politici non protectioniste fata de capitalul si forta de munca autohtona pe care a practicat-o si le practica actuala administratie, mai mult dect atat, afirm ca o asemenea politica favorizeaza investorul extern in detrimentul celui autohton si mai ales in detrimentul veniturilor salariale pe care le realizeaza forta de munca autohtona.
  de fapt, este singura politica pe care a fost in stare s-o produca clasa politica romaneasca, o forta de munca mai putin calificata, mediu, sau inalt calificata, dar prost platita atrage investitori straini, nu ?

  ....din pacate, indicatorii reali din zona economico-financiara te/va contrazic actualmente, invstitorii straini isi retrag masiv capitalul investit in ro. cifrele primului trimestru din 2012 sunt relevante in acest sens, investitiile capitalului strain in Ro. a scazut de peste 10 ori fata de aceeasi perioada din 2011, declinul accelerandu-se datorat retragerilor masive de capital, dar in piata unei economii care se respecta pe sine, chiar si simpla producere si comercializare a unui oarecare preparat culinar fabicat conform nei retete ex
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Vineri, 23 martie 2012, 15:01)

  mezonul [anonim]

  ...din pacate, indicatorii reali din zona economico-financiara te/va contrazic actualmente, invstitorii straini isi retrag masiv capitalul investit in ro. cifrele primului trimestru din 2012 sunt relevante in acest sens, investitiile capitalului strain in Ro. a scazut de peste 10 ori fata de aceeasi perioada din 2011, declinul accelerandu-se datorat retragerilor masive de capital, dar in piata unei economii care se respecta pe sine, chiar si simpla producere si comercializare a unui oarecare preparat culinar fabicat conform nei retete exotice, este produs de o firma cu capital majoritar, al carui actionariat este autohton majoritar si angajatii sunt retribuiti corespunzator uni spatiu economic fiscalizat etic, transparent , onest, logic, coerent, si administrat protectionist la inalte standarde de combatere a: muncii la negru, coruptiei, expatrierii de capital autohton pe cai netaxate,etc.

  ...daca IT-istul, despre care vorbesi, ar primi in Ro. un salariu de 3-4000€, nu ti-ar mai comercializa o firma vest europeana in Ro.un softwer scris de un IT-ist roman la un pret de 15 ori mai mare decat cel similar produs si comercializat de o firma IT cu capital majoritar romanesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by