Vezi in text defalcat pe industrii, evolutia exporturilor dupa intensitatea tehnologica
Cresterea inregistrata de grupa High-Tech este sustinuta de majorarea exporturilor de calculatoare si produse electronice si optice si a celor de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice. Pentru exporturile de calculatoare si produse electronice si optice se estimeaza o crestere in anul 2011 cu 20,1% si in 2012 cu 16,0%, in principal, datorita aparatelor tv (plus monitoare video), inclusiv productia de componente a acestora. Exporturile de circuite imprimate (componente ale calculatoarelor in principal) se vor majora cu 12,2%, mai arata datele prelucrate via CNP.

Pentru exporturile de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice se estimeaza o crestere cu 13,0% in 2012, aceasta majorare datorandu-se, in principal, medicamentelor. Exporturile de produse ale industriei prelucratoare sunt dominate si in 2012 de produsele ce apartin grupei Medium-high-tech, cu o pondere in total exporturi aferente industriei prelucratoare de 41,1%. Totusi, ritmul de crestere al exporturilor aferente acestei grupe (11,5%) se situeaza sub ritmul de crestere al produselor exportate din industria prelucratoare (12,1%).
- Medium-high-tech-ul este sustinut in anul 2012, in principal, de subsectorul - autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci- care are pondere de 42,4% in exporturile medium- hight-tech si o crestere estimata de 12,8%.

- Exporturile autoturismelor si altor autovehicule destinate transportului de persoane vor avea o crestere cu 13,2% si parti si accesorii de autovehicule cu 11,4%.
Referitor la exporturile de produse Medium-low-tech, in anul 2012, calculele indica o usoara crestere a ponderii acestora in total exporturi cu 0,1 puncte procentuale pana la 22,9%, pentru exporturile de astfel de produse estimandu-se o crestere cu 12,9% fata de anul precedent.
- Aceasta evolutie va fi sustinuta de majorarea exporturilor de: produse metalurgice cu 13,5%, de produse de cocserie; produse obtinute din prelucrarea titeiului cu 13,2% si de produse din cauciuc si mase plastice cu 14,6%.

- In ultima perioada de timp, exporturile de produse Low-tech si-au incetinit ritmul de crestere ajungand la 10,4% in anul 2012.
Evolutia produselor alimentare care reprezinta cca. 13% din grupa low-tech va prezenta o incetinire a ritmului de crestere (17,0%) dar se va situa peste cresterea exporturilor nationale. Exporturile de piei si produse din piele care sunt cca. 14% din grupa, vor cunoaste, in 2012, o majorare cu 6,2%.
Exporturile de mobila, cu o pondere in low-tech de 12,5%, vor cunoaste o majorare cu 8,4%, respectiv 2,6 puncte procentuale sub cea estimata pentru total exporturi romanesti.
In acest an, pentru produsele rezultate din prelucrarea lemnului (exclusiv mobilier), articole din paie si din alte materiale vegetale impletite se estimeaza o crestere a exporturilor cu 10,0%, acestea reprezentand 13,3% din grupa.
Cea mai mare crestere in 2012 este prevazuta pentru exportul de produse din tutun (26,8%), ponderea lor in total grupa majorandu-se de la 4,5% in 2010, la 5,4%. Fata de alte state, stam nici bine nici prost. Depinde de care parte a usii te afli. O comparatie interactiva puteti urmari pe graficul de mai jos.
Sursa: Banca Mondiala
Supermarketurile straine incearca sa ne falimenteze industria si agricultura daca tot ne-au 'cucerit' comertul si ne pun sub nas numai produse importate in timp ce micii producatori romani sunt trimisi la faliment pentru ca produsele lor nu sunt acceptate pe rafturi.
Toti fac specula sau se inteleg intre ei sa fixeze pretul, nu le mai plange de mila si sa te inghesui sa le cumperi produsele din patriotism ca tot ce faci este sa sustii starea asta in care ei fac bani si tu cumperi produse proaste.
Obliga-i sa fie competitivi si atunci cand vor avea produse bune la preturi bune nu va ma fi nevoie de patriotism, se vor vinde singure.
2. Daca salariile-s mici rezulta cost cu forta de munca mic, deci avantaj competitiv pentru speculatorii romani fata de aia nemti. Asta e chestie de minim bun simt economic.
3. In orice tara factorul politic e important (vezi ce frumos a falimentat Italia sub berlusconi, de exemplu)
4. Factorul politic depinde de noi o data la 4 ani, cum se intimpla in toate tarile democratice. Faptul ca noi votam cu fundul sau cu cine da un kil de ulei in plus e vina noastra.
5. Nu comerciantii sunt ceice trebuie incurajati ci producatorii. Comerciantii se descurca si fara ajutor. Acu inbteleg de ce e statul atit de rau, ca nu va mai cumpara nimeni marfa cu adaos de 50% ca-n 2008
6. daca esti comerciant si aberezi cu atita gratie pe teme de minime cunostinte economice, e clar de ce nu reusesti sa ai succes.
Avem forta de munca ieftina si avem teren agricol fertil dar nu stim sa profitam, nu suntem organizati, fiecare tine mortis sa isi lucreze personal cele 1500 m2 de pamant mostenit de la bunica, nu vor sa auda de asociatii, cheltuie de 3-5 ori mai multi bani ca sa cultive pamantul respectiv si scoate recolta la jumate. Statul da subventii, iar cei mai multi producatori nu produc decat pentru uz propriu fara sa mai vanda ceva. In concluzie, statul da bani de pomana. Acolo cred ca pierdem noi din competitivitate, la organizare. Numai bine.
La produsele cu diferente de caracteristici, mi se pare normal sa cumperi raportat la necesitati si abia apoi la tara de productie.
cumparand produsele romanesti, numai de dragul ca's facut in ro, nu ajuta nici macar producatorul, care nu va mai avea stimulente sa ridice calitatea.
suntem tzara lui merge si'asa, sa nu uitam asta.
nimeni nu'i tine pe producatorii romani sa nu imbunatateasca produsele, sa creeze produse proprii si sa concureze alti priducatori ioropeni, pe marea piata a uniunii ioropene.
cu vreo treizeci de ani in urma, tzarile iorpene erau foarte restrictioniste la importuri, cu bariere vamale, cote, etc.
germania a fost cea mai deschisa, a lasat o piata mai libera, obligand producatorii nemti sa tzina pas cu concurenta.
azi, germania este cu un pas in fata frantujior, italienilor si a celorlalte tzari care au practicat o politica economica protectionista.
concluzie:
indicatorii economici, graficele ins-ului nu sunt relevante ,sau demne de-a fi imbucuratore pentru PIB-ul Ro., sau spatiul ocupational al fortei de munca inclusa in ;cercetare, inventica-inovare-aplicatii, productie-comercializare din high-tech made in romania.
Dimpotriva !
Te gandesti ca o firma romaneasca isi cumpara materia prima de pe piata interna? Nu, isi cumpara de unde este mai convenabil, in functie de pret, calitate, accesibilitate. La fel va face si o firma straina.
Si apropo, mina de lucru calificata din Romania e platita cu salarii intre 1000 si 2500 eur/luna, adica de 2, maxim 3 ori mai putin ca-n vest. probabil nu stii, dar in EU salariul pe care il negociezi e ala brut, care-i cam 120-130% din net. 60k lire/an in UK de exemplu, reprezinta doar ~ 4000 eur/luna.
In final nu inteleg de ce e rau pt PIB-ul Romaniei ca un programator priceput sta in Romania pe 2000 eur net in loc sa emigreze in EU/SUA pe 3-4000 eur? Ce e descurajator in asta? parerea mea e ca vorbesti doar ca sa te vezi cu postarea pe net...
de fapt, este singura politica pe care a fost in stare s-o produca clasa politica romaneasca, o forta de munca mai putin calificata, mediu, sau inalt calificata, dar prost platita atrage investitori straini, nu ?
....din pacate, indicatorii reali din zona economico-financiara te/va contrazic actualmente, invstitorii straini isi retrag masiv capitalul investit in ro. cifrele primului trimestru din 2012 sunt relevante in acest sens, investitiile capitalului strain in Ro. a scazut de peste 10 ori fata de aceeasi perioada din 2011, declinul accelerandu-se datorat retragerilor masive de capital, dar in piata unei economii care se respecta pe sine, chiar si simpla producere si comercializare a unui oarecare preparat culinar fabicat conform nei retete ex
...daca IT-istul, despre care vorbesi, ar primi in Ro. un salariu de 3-4000€, nu ti-ar mai comercializa o firma vest europeana in Ro.un softwer scris de un IT-ist roman la un pret de 15 ori mai mare decat cel similar produs si comercializat de o firma IT cu capital majoritar romanesc.