Salariatii firmelor straine din Romania au productivitate dubla fata de cei din firmele romanesti. Vezi cum au trecut prin criza companiile cu capital strain

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 23 martie 2012, 12:23 Economie | Finanţe & Bănci


Romanii care lucreaza in companiile cu capital strain au o productivitate mult mai mare decat cei angajati la companii cu capital romanesc, filialele companiilor straine in Romania realizand aproape jumatate din cifra de afaceri din economia romaneasca, cu un sfert din numarul salariatilor din Romania. In industrie filialele straine din Romania au obtinut chiar 58,8% din cifra de afaceri totala din industrie, cu o contributie a doar 38,5% din salariati. Asta inseamna o productivitate de peste doua ori mai mare in cazul filialelor straine, decat cea obtinuta in intreprinderile cu capital romanesc. Angajatii la firme straine obtin 40,3% din valoarea adaugata bruta, potrivit datelor INS si CNP.

Vezi mai jos graficele cu distributia pe sectoare a firmelor straine in Romania, valoarea adaugata pe care o aduc, numarul mediu de salariati pe sectoare s.a.

Daca la inceputul anului 2010 din numarul mediu de salariati din industrie, constructii, comert si servicii, circa 24% erau salariati in filialele straine din Romania, criza a modificat structura angajatilor la companiile straine. Astfel, numarul de salariati al celor 4 ramuri s-a redus cu cca. 11%, cele mai mari reduceri inregistrandu-se in constructii (15,4%), industrie (13,4%) si comert (11,6%).

In cadrul filialelor straine, numarul mediu de salariati s-a redus doar cu 5%, cea mai mare reducere inregistrandu-se in industrie (11,4%), in timp ce in servicii si comert numarul mediu de salariati a crescut cu 11,7%, respectiv cu 1,5%.
 • Structura numarului mediu de salariati din filialele straine este total diferita de cea din economie. Astfel, circa 60% din numarul mediu de salariati lucrau in filialele straine (FATS) cu activitate industriala si doar 3% lucrau in constructii, in timp ce in economie, numarul mediu de salariati din industrie reprezenta 37% din numarul total de salariati, iar din constructii 12,2% din numarul total de salariati.
De remarcat ca desi ponderea mare a numarului de filiale straine se regaseste in servicii si comert (circa 69% din totalul filialelor straine), numarul mediu de salariati care lucreaza in aceste domenii este de doar 37%, ceea ce conduce la ideea ca in comert si servicii sunt filiale straine de tip intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderile mari regasindu-se, in principal, in industrie, care concentreaza 60% din numarul mediu de salariati.
Numarul filialelor straine la inceputul lui 2012 a fost de 25.835 si a reprezentat 5,3% din totalul intreprinderilor active industrie, constructii, comert si servicii, in crestere comparativ cu anul 2008 cand acestea au reprezentat doar 2,3%. Astfel, numarul filialelor straine a crescut de peste doua ori, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in constructii (de la 894 la 2846 filiale) si servicii (de la 3173 la 9504 filiale), numarul acestora triplandu-se.

O analiza a filialelor straine pe zone geografice scoate in evidenta ca ponderea cea mai mare o au cele din statele membre UE (peste 71% din totalul filialelor straine la nivelul anului 2009), restul fiind detinut de filiale din tari extracomunitare. Analizand insa numarul filialelor straine in anul 2009 comparativ cu anul 2008, se remarca o crestere cu circa 3 puncte procentuale a ponderii statelor din alte zone geografice, in detrimentul filialelor straine intracomunitare.

O analiza a filialelor pe zone geografice arata ca filialele straine controlate de statele membre UE detin 77% din numarul de salariati care lucreaza in filialele straine din Romania, restul fiind tari extracomunitare. In ceea ce priveste cifra de afaceri (CA) obtinuta la nivelul celor 4 ramuri este de remarcat faptul ca aceasta a scazut cu circa 11%, reduceri inregistrandu-se in toate sectoarele de activitate. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in constructii (14,5%), iar cea mai mica diminuare s-a inregistrat in servicii (5,8%).

Cifra de afaceri obtinuta de filialele straine s-a redus cu doar 7%, cea mai mare scadere inregistrandu-se in industrie (14,6%). Spre deosebire de cifra de afaceri obtinuta in industrie, constructii, comert si servicii, care a inregistrat scaderi in toate domeniile, filialele straine au obtinut si cresteri ale cifrei de afaceri in constructii (14,6%) si servicii (14,1%).

Facand o comparatie intre ponderea cifrei de afaceri obtinuta de filialele straine in totalul cifrei de afaceri si ponderea numarului mediu de salariati care lucreaza in filiale in numarul total de salariati, se constata o pondere mai ridicata a cifrei de afaceri comparativ cu cea a salariatilor, ceea ce denota in fapt o productivitate a muncii superioara in sectorul capitalului strain, cu implicatii pozitive asupra competitivitatii economiei romanesti.

Spre exemplu, la nivelul anului 2009 (ultimul an pentru care INS a publicat date pe aceasta tema) filialele companiilor straine in Romania au realizat 44,6% din cifra de afaceri din economie, cu contributia a 23,8% din numarul de salariati, obtinand 40,3% din valoarea adaugata bruta (VAB)- Suma salariilor si a altor elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subventiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, din care se scad impozitele legate de productie- obtinuta in economie.

 • Analizand filialele straine in Romania pe ramuri de activitate se remarca faptul ca in industria prelucratoare si comert detin peste 50% din numarul de intreprinderi, obtinand circa 71% din cifra de afaceri, cu o contributie a 70% din numarul mediu de salariati. Aceste doua ramuri detin si 52% din valoarea adaugata bruta.
Cea mai mare scadere a VAB s-a inregistrat in industria extractiva (30,2%), care detine doar 0,5% din numarul de filialele, obtinand o cifra de afaceri de 3,7% din total.
Atat industria prelucratoare, cat si comertul, care desi detin ponderile cele mai mari din total, au inregistrat in anul 2009 scaderi ale principalilor indicatori, respectiv a numarului de salariati, a cifrei de afaceri si a valorii adaugate brute, cu exceptia numarului de filiale straine, care a crescut.

Cele mai mari cresteri ale numarului de filiale straine s-a inregistrat insa in urmatoarele activitati: tranzactii imobiliare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, constructii, hoteluri si restaurante, distributia apei si salubritate, comert.

In ceea ce priveste distributia pe tari a filialelor straine aflate sub control intracomunitar este de remarcat faptul ca 4 tari, respectiv Italia, Germania, Cipru si Franta, detin 57% din numarul de filiale straine din Romania, realizand circa 53% din cifra de afaceri obtinuta in economie, cu o contributie a 56% din numarul mediu de salariati.Cele 4 tari mentionate anterior au obtinut circa 51% din valoarea adaugata bruta obtinuta de filiale straine. Repartizarea numarului filialelor straine in functie de tara de provenienta a investitorului arata ca Italia este pe primul loc cu 25,9%, urmata de Germania, cu 15,6%, Cipru cu 8,4% si Franta cu 7,2%. Repartizarea cifrei de afaceri in functie de tara de provenienta plaseaza Germania pe primul loc, la nivelul anului 2009 obtinand circa 20% din cifra de afaceri, cu o contributie a 22% din numarul mediu de salariati.

Situatia se schimba insa daca analizam valoarea adaugata bruta. Acest indicator plaseaza Franta pe primul loc cu 17,8% din valoarea adaugata bruta, urmata de Germania cu 16,9%, Italia cu 9,1% si Cipru cu 6,8%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4457 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  mda (Vineri, 23 martie 2012, 13:13)

  eu [anonim]

  articol de 2 lei....

  cine nu stie ca firmele multinationale platesc salariile in euro, si incep de la 800 euro

  in timp ce firmele romanesti da salariul minim pe carte, si iti mai da in plic cateva sute de lei... in cazurile bune in care realizeaza ca esti important firmei..

  normal sa ai productivitate mare, daca esti motivat, si nu te duci cu SILA la servici si faci 700 lei pe luna
  • +2 (4 voturi)    
   De ce nu creste salariul minim? (Vineri, 23 martie 2012, 13:29)

   domu [utilizator] i-a raspuns lui eu

   Hotnews - va rog sa scrieti un articol si legat de salariul minim din Romania.
   Suntem jos de tot, comparativ cu alte tari din UE (chiar fara asa mari pretentii, Polonia, Slovacia)
   De ce nu se mareste salariul minim? (cel putin la 200 euro)
   Nici macar nu e pe agenda politica subiectul salariul minim
   • +1 (3 voturi)    
    Salarul minim ar trebui eliminat (Vineri, 23 martie 2012, 17:28)

    dt [anonim] i-a raspuns lui domu

    Pentru a avea o productivitate mai mare si un nivel de trai mai bun salarul minim ar trebui eliminat. Cine are chef sa înțeleagă http://www.youtube.com/watch?v=ca8Z__o52sk
  • -2 (6 voturi)    
   Corect! (Vineri, 23 martie 2012, 13:53)

   Geldhaber [anonim] i-a raspuns lui eu

   Productivitatea este sttrans legata de salariu. Multinationale=salariul legal, Romanesti=PFA, Firma, etc, FARA TAXE. Tara de tigani!
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 23 martie 2012, 14:09)

   Veetor [utilizator] i-a raspuns lui eu

   Pai ia sa le creasca productivitatea, sa aduca profit, si dup-aceea pot cere si salarii.
  • +4 (4 voturi)    
   nu numai (Vineri, 23 martie 2012, 14:18)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui eu

   eu cred ca si selectia angajatilor este altfel.
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 martie 2012, 14:19)

   [anonim] i-a raspuns lui eu

   • +4 (4 voturi)    
    mda (Vineri, 23 martie 2012, 14:33)

    eu [anonim] i-a raspuns lui

    eu lucrez la multinationala, si toti avem PFA-uri, iar impozitele pe venit sunt mici pentru ca e firma de IT

    salariul este de 1100 euro, multumitor, sunt zile in care cred ca nu mai am bataia inimii, atat de mult te agiti si trag toti de tine, ca altfel se pierd contracte de sute de mii de euro

    sunt altele precum astazi cand e lejer, si mai citesti presa pe net :-)
   • +1 (3 voturi)    
    păi ideea cu salariul minim e următoarea (Vineri, 23 martie 2012, 15:33)

    domu [utilizator] i-a raspuns lui

    ca guvernul să ”forțeze mâna” angajatorilor să dea salarii mai mari. Automat, atunci când vor da salarii mai mari, angajatorii vor avea și pretenții mai mari. Și încet, încet să se ajungă la un mediu sănătos de muncă.
    Noi, acuma, suntem pe principiul ”Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”.
    Așa cum ai spus tu (și eu fiind la un moment dat în aceeași situație), pentru 700 de lei / lună chiar nu îți vine să depui vreun efort. Mai repede lenevești toată ziua.
    Să nu dai replica aceea cu ”coșul zilnic” fiindcă nu ține. Salariul minim curent e la pragul de subzistență din acest punct de vedere: ajunge doar de posmegi înmuiați.
    Să nu dai nici replica aia că mulți angajatori vor închide sau pleca dacă se mărește salariul minim. Aceia oricum ar fi plecat / închis la un moment dat; sunt speculanți și nu contribuie la o economie durabilă.
 • +3 (3 voturi)    
  Cauza principala (Vineri, 23 martie 2012, 14:28)

  ionica [anonim]

  Explicatia e simpla si nu e datorata mult diferentei de competenta. Firmele straine vand in general in vest si pe bani mai buni, fara sa cheltuie mult in plus.
  Firmele romanesti, care vand in mare parte in Romania, nu pot obtine pe acelasi produs un pret comparabil cu cel vandut in vest si au cheltuieli aproape la fel.
  Exista desigur un avantaj de organizare a firmelor multinationale dar asta e mic in comparatie cu diferentele de productivitate. Multinationalele nu fac cadouri, nu dau salarii exorbitante, dar au piata de desfacere buna. Spun asta dupa multi ani petrecuti in multinationale.
 • +1 (1 vot)    
  pe dracu salariu mare (Vineri, 23 martie 2012, 18:31)

  adriana [anonim]

  nu esti bine informat!!!! NU MAI FACETI AFIRMATII GRATUITE
  lucrez intr-o multinatioanala de 6 ani , 75 % din transport l-au taiat ,12 bonuri din 22 cat trebuia lunar SI O CROITOREASA ARE MAI MULT CA MINE
  aproape jumate din angajati nu mai sunt din 2010 ( ei stiau de criza inainte sa apara la noi, apoi au inceput sa taie ......)
 • 0 (0 voturi)    
  productivitatea la romani (Joi, 29 martie 2012, 0:35)

  alin posteuca [anonim]

  Obtinerea unei productivitati consistente intr-o organizatie este rezultatul unui program sustinut de reducere continua a pierderilor, de crestere a valorii livrate clientilor si de imbunatatire continua a calitatii produselor si proceselor afacerilor.
  Acest efort sustinut necesita o viziune clara a managementului companiilor si practicarea continua a unor tehnici deja consacrate.
  Pentru detalii: exegens.com.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by