Diferenta de opinii dintre nucleul "moderat" si latura "agresiva" din interiorul Federal Rezerve privind continuarea politicii de relaxare monetara a bancii centrale a fost evidentiata joi, cand seful Fed, Ben Bernanke, a afirmat ca cererea slaba este un motiv de continuare a stimularii monetare, relateaza Reuters.

Pe de alta parte, presedintele filialei Fed din Dallas, Richard Fisher, a declarat, pentru Fox Business Network, ca economia USA are o expansiune suficient de rapida, ceea ce inseamna ca nu mai este necesar un ajutor suplimentar din partea bancii centrale, chiar daca exista o crestere mai redusa decat s-ar dori.

"Nu vom continua stimularea cantitativa in aceste circumstante pentru ca exista o multime de bani care stau degeaba, neutilizati. Nu avem nevoie de si mai multa 'morfina' monetara'", a afirmat acesta.

In opozitie cu acesta, Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, a fost mai precaut, in conditiile in care, sustine el, cheltuielile consumatorilor americani sunt in continuare prea slabe pentru a asigura un ritm sanatos de crestere economica.

"In prezent, creditarea si consumul sunt in continuare la un nivel redus in comparatie cu modelul de dinaintea crizei", a spus Bernanke in fata studentilor de la Universitatea George Washington.

Fisher este in minoritate in cadrul Fed, care a reafirmat saptamana trecuta ca este nevoie de mentinerea ratelor dobanzii pe termen scurt aproape de zero pana la sfarsitul anului 2014, pentru a ajuta recuperarea fragila.

Ca raspuns la cea mai adanca recesiune din ultimele decenii, Federal Reserve, sub conducerea lui Bernanke, a redus costurile de imprumut pe termen lung aproape de zero si a promis ca le va mentine la acest nivel cel putin pana la sfarsiul lui 2014. Banca centrala si-a extins de altfel si bilantul, prin achizitia unor titluri de trezorerie in valoarea de 2.300 miliarde de dolari si a datoriilor garantate ipotecar.

Desi Bernanke a fost foarte prezent pe scena publica in aceasta saptamana, prin intermediul unor prelegeri sustinute in fata studentilor dar si in Congres, el nu a vorbit despre ceea ce intereseaza cu adevarat investitorii, si anume perspectiva de continuare a relaxarii monetare.

Analistii considera ca o a treia runda de achizitie de titluri sau de relaxare cantitativa (quantitative easing) este mai putin probabila, data fiind imbunatatirea recenta a situatiei de pe piata muncii.

Totusi, oficialii Fed au anuntat ferm ca o rata a somajului de 8,3% este prea ridicata si ca riscul de contagiune generat de criza financiara din Europa, desi mic, nu a fost complet evitat.

Economia SUA a crescut cu 3% in al patrulea trimestru din 2011, insa acest ritm se asteapta sa incetineasca sub 2% in primele trei luni ale acestui an.

In randul analistilor si investitorilor expansiunea industriei prelucratoare din SUA si imbunatatirea de pe piata muncii si piata imobiliara din ultima perioada au crescut sperantele privind recuperarea.

Brokerii au reactionat, asteptand ca Fed sa inceapa cresterea ratelor dobanzii cel mai devreme in iulie 2013.

Fisher a spus ca el nu este ingrijorat de rata inflatiei, pe care o vede coborand spre tinta stabilita de banca centrala, de doua procente.

"Problema reala din tara noastra este crearea de locuri de munca si prosperitate. Si trebuie sa avem o mai buna politica fiscala pentru a completa ceea ce a facut deja Fed, pentru ca aceasta nu functioneaza asa cum ar fi trebuit", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, Fisher a oferit unele indicii cu privire la evolutia viitoare a ratelor dobanzii, concluzionand ca banca centrala doreste sa fie eficienta in reducerea costurilor de imprumut.

Intr-o cercetare a seriilor de date incepand cu mijlocul anilor 90 si prezentata joi la o conferinta de la Brooking Institution, Charles Evans, presedintele Fed din Chicago, si alti trei economisti au aratat ca pietele tin cont atunci cand Fed face declaratii.

Lucrarea lui Evans ofera astfel un suport pentru decizia timpurie a Fed privind publicarea de la inceputul acestui an a evolutiei previzionate a ratelor dobanzii si pentru a clarifica faptul ca banca centrala se asteapta ca ratele sa ramana aproape de zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014.