Companiile aeriene din India nu doresc sa respecte sistemul de tranzactionare a emisiilor de dioxid de carbon impus de Uniunea Europeana, a mentionat ministrul aviatiei civile, Ajit Singh, citat de BBC.

UE a solicitat transportatorilor indieni sa trimita informatii cu privire la emisia de dioxid de carbon a aeronavelor pana la 31 martie.

Sigh a adaugat si faptul ca niciun transportator indian nu a transmis aceste informatii, in conformitate cu pozitia guvernului.

Luna trecuta si China declarase ca firmele sale aeriene nu vor plati taxa impusa de UE. Multe alte state, precum Rusia si SUA, au afirmat acelasi lucru. Acestea insista ca taxa asupra emisiilor de dioxid de carbon provenite de la zborurile aeronavelor spre sau din destinatiile din afara Europei nu respecta legislatia internationala.

Bruxelles-ul spune insa ca aceasta taxa este esentiala daca se doreste indeplinirea obligatiei de reducere a emisiilor de carbon cu 20% pana in 2020.

In luna decembrie a anului 2011 Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca taxa UE a fost legala.

Uniunea Europeana a mentionat ca introducerea taxei poate scumpi zborurile pe distante lungi cu pana la 12 euro si, chiar daca a taxa a intrat in vigoare din luna ianuarie a acestui an, companiile vor fi supuse platii dupa 2013.