Citeste aici sesizarea Consiliului japonez de concurenta
Vinerea trecuta a fost Credit Suisse. Cu o zi inainte, Deutsche Bank. O saptamana mai devreme, Societe Generale si Barclays, iar la scurt timp inainte fusese Citigroup.
- Cu caractere marunte, "plasat" de regula pe la finalul rapoartelor lor anuale de zeci de pagini, scandalul LIBOR este discret amintit de banci
Cine a denuntat acordul? Raspunsul poate fi gasit la pagina 83 a raportului trimestrial UBS publicat pe 9 februarie, unde se scrie: "UBS a primit imunitate conditionata din partea autoritatilor din mai multe jurisdictii [...] cu privire la posibile incalcari ale normelor antitrust sau de concurenta, in legatura" cu Libor si Tibor. Au urmat Citigroup si Barclays, fiecare sperand sa limiteze eventualele amenzi, care pot urca la miliarde de euro.
Cele trei institutii sunt parte a unui grup de optsprezece cele mai importante banci internationale care ofera in fiecare dimineata celor de la BBA rata dobanzii la care ei estimeaza ca pot imprumuta bani omologilor lor in mai multe transe si in mai multe valute (vezi mai jos). Aceste banci sunt suspectate de a fi fost de acord sa mentina ratele reduse in mod artificial intre 2007 si 2011. Raportul autoritatilor de concurenta arata ca nu numai giganti ai finantelor internationale stiau de aceasta manipulare ci si bancile mai mici si cateva fonduri speculative.
Citeste si "Traderi concediati din cauza Afacerii LIBOR"
Primele suspiciuni de manipulare au aparut in noiembrie 2007 cand, la un seminar organizat la sediul Bancii Angliei cativa experti s-au aratat intrigati de nivelul "suspect de mic" al LIBOR. Cateva luni mai tarziu, in aprilie 2008, Wall Street Journal punea aceeasi intrebare: cum se face ca in SUA rata Libor ramane stabila, in timp ce ciudat, multi indicatori de sanatate ai sistemului financiar international se deterioreaza pe zi ce trece. Un analist Citigroup a fost chiar concediat in 2008 pentru ca a intrebat public daca nu cumva LIBOR este decuplat de realitate.
Cazul se amplifica in 15 martie 2011, cu ajutorul UBS. La pagina 318 a raportului sau anual din 2010, banca recunoaste ca a fost citata de catre autoritatile americane si japoneze financiare intr-un caz de manipulare a ratelor dobanzilor. O prima plangere civila este depusa in Statele Unite, de catre trei fonduri de administrare a activelor. La 26 iulie 2011, oficialii UBS spun ca vor coopera cu autoritatile de reglementare din SUA si Elvetia. In schimbul informatiilor cu privire la presupusa manipulare a Libor si Tibor, banca elvetiana doreste clementa din partea autoritatilor si imunitate partiala.
- LIBOR reprezinta rata dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang care ofera fonduri, respectiv, rata dobanzii pe care o percepe pentru acordarea de imprumuturi banesti. Este cea mai activa rata din lume care caracterizeaza piata dobanzilor bancare. Ea se determina in functie de dobanzile pe care bancile care fac parte din piata financiara londoneza le ofera pentru depozitele la termen ale clientilor lor. Indicatorul se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda practicate de principalele banci pentru diverse valute (lire sterline, euro, dolari SUA, franci elvetieni, yeni japonezi). Datorita faptului ca Londra este un centru financiar international, LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul american, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara. Libor este calculat si publicat de catre Thomson Reuters dupa ora 11:00 ora Londrei GTM (in general in jurul orei 11:45) in fiecare zi.
Citeste aici sesizarea Consiliului Concurentei din Canada
Pentru Connan Snider, profesor asistent de economie de la UCLA, care studiaza acest subiect de mai multi ani, afacerea pare clara. "Se poate presupune ca, daca o banca este de acord sa coopereze, aceasta inseamna o recunoastere implicita a practicilor ilicite, care ar fi avut loc." Pretentiile civile sunt in crestere. UBS, Credit Suisse si noua alte institutii financiare sunt subiectul unor plangeri depuse in august 2011 in SUA.- In 2009, Citibank a declarat ca ar castiga 936 milioane dolari in cazul in care ratele dobanzilor ar scadea cu un sfert de punct procentual pe trimestru timp de un an. Daca acestea ar scadea brusc cu 1%, profitul ar fi de 1,95 miliarde
Citeste aici modul in care actionau traderii, potrivit Autoritatii japoneze de concurenta
"In 2009, Citibank a declarat ca ar castiga 936 milioane dolari in cazul in care ratele dobanzilor ar scadea cu un sfert de punct procentual pe trimestru timp de un an. Daca acestea ar scadea brusc cu 1%, profitul ar fi de 1,95 miliarde", se arata intr-o alta plangere.
- Se doreste reformarea ampla a modului in care sunt calculate ratele dobanzilor interbancare
Analiza are loc in timp ce in America de Nord, Europa si Japonia autoritatile au extins anchetele incepute cu un an in urma in privinta manipularii London Interbank Offered Rates (LIBOR) si a altor rate de referinta folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, intre care ipoteci si carduri de credit, potrivit Financial Times.
Regandirea sistemului va lua in calcul schimbari de reglementare, precum impunerea din 2015 a unor noi cerinte la nivel global privind lichiditatile bancilor. Persoane apropiate discutiilor au afirmat ca analiza ar putea cuprinde de la revizuirea modului in care sunt stabilite ratele LIBOR pana la impunerea de noi reguli de supraveghere si standarde bancilor participante. Indicele LIBOR este stabilit zilnic in zece monede diferite.
Bancile transmit estimari pentru costurile proprii de imprumut, fara garantii, catre Thomson Reuters, iar acestea sunt folosite pentru a calcula rata zilnica. Procesul este supravegheat de Comisia pentru Schimb Valutar si Piete Monetare, independenta de Asociatia Bancherilor Britanici si condusa de un reprezentant al unei banci participante la stabilirea ratelor in cel putin trei monede diferite.
Smecheria asta a bagat niste bani in buzunarul unor banci in detrimentul unor speculatori pe dobanzi.
Altfel spus hotii s-au furat intre ei - puteau sa faca asta cu sau fara criza.
Orice bani furati intra tot in circuitul financiar. Nu dispar pe luna. Banii trec dintr-o mina in alta. Si e la fel de rau daca sint papati de oameni bogati in spirit decadent, de oameni saraci pe bautura, sau de politicieni pe mita electorala din bani imprumutati. Filozofia "dupa mine potopul" e cea mai mare conspiratie. Nu-i nevoie sa inventam bazaconii.
Problema e ca 90% din banii bancilor nu se mai duc in investii pe termen lung in mijloace de productie cercetare etc... Sint folositi intr-un joc piramidal intre bancheri si cind se darima, "statul" tipareste alti bani , ii da gratis bancilor,si se reia jocul. Problema e ca bancherii fac bani din bani doar teoretic, practic si-i tiparesc singuri fara sa-si asume riscul unei investitii, pe cind eu fac bani din munca .... Daca banii astia tipariti ar ramine tot in sistemul financiar, atunci nu ar fi problema. Dar cind ies din sistemul financiar incep sa creeze inflatie ca de exemplu pretul petrolului, sau sint dati cu imprumut guvernelor ce au deficit impiedica astfel reformele (cheltuielilor aiurea) pentru scaderea deficitului.
Apropo, sunt eu oare singurul caruia i-se pare ca nu este just ca bancile sa nu isi asume nici un risc in relatia cu un client... Caz concret: clientul moare, creditul clientului este automat preluat de mostenitori (chiar daca mostenitorii nu erau giranti pentru credit)
In general atunci cind iti iei un credit banca te obliga sa-ti faci si o asigurare de viata.
Manevrele si mecanismele de piata, in special la bursa, cresc artificial (fara baza reala) valoarea unor produse, bunuri, servicii, active, etc. Pe ansamblu se creeaza impresia falsa a unei cresteri economice, dar aceasta nu e la nivelul indicat de cifre, sau poate nu e deloc. De aceea cotatiile pe burse trebuie ignorate in orice apreciere economica per ansamblu. Si chiar valoarea totala vinduta prin burse pacaleste, caci include si speculatiile, fara nici o legatura cu economia reala.
De aceea economistii nu pot prezice niciodata crizele, oricit ar studia realitatea virtuala a pietei.
Dincolo de economie, oamenii lucreaza si produc pentru alti oameni, doar daca ii obliga situatia materiala. Daca am fi toti bogati pentru o zi, a doua zi n-ar mai lucra nimeni pentru nimeni. Saracia e din pacate singurul motor al economiei.
Cand creezi bani din nimic, este simplu sa acorzi bonusuri de milioane de euro si sa privesti o datorie de 100% din PIB ca fiind rezonabila si sa acorzi un calificativ AAA unor tari care in conditii normale nu isi vor plati niciodata datoria.
afara risca sa fie amenddati pentru manipularea "dobanzii de referinta variabile/LIBOR" iar la noi unii (BCR, BNR) considera perfect legal ca dobanda sa fie stabilita de banca total netransparent/nedefinit/neformulat.......
sunt ilegalitati evidente, dublate deja de decizii irevocaile ale instantelor. autorizatiile de functionare ale unor banci din RO sunt la mana BNR!
1% (sau 100 basis points, tehnic vorbind) din $350,000 Miliarde egal $3,500 Miliarde.
PIB USA e undeva la $14,000 Miliarde si reprezinta 25% din PIB Planetar, sau Galactic daca preferi.
Citeva banci, chiar mari, nu au pozitii pe instrumente de trezorerie, piata de capital sau derivate gen contracte SWAPS (si aici ai cele mai mari pozitii) in valoare de SUTE de MII de MILIARDE de Dollars. Intelegi?
Stii ce-i aia Common Sense? Daca stii, tie iti lipseste cu desavirsire. Iar daca nu stii, noua ne este evident acest lucru.
Common sense = "sound and prudent judgment based on a simple perception of the situation or facts."
De unde apareti asa incompetenti si luzari....nu voi intelege niciodata.
CCalPCR
Si-n engleza se scriu prostii, asta nu-nseamna ca trebuie sa le si crezi.
350 de mii de miliarde de dolari ar trebui sa sune a nerozie pentru orice om cu simtul cifrelor si al valorii banului, chiar daca nerozia este postata pe Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-03/switzerland-s-comco-opens-investigation-into-ubs-credit-suisse.html
Pe Daily News insa este mentionata suma de 350 de miliarde:
http://www.tdailynews.com/ubs-credit-suisse-and-other-banks-investigated-in-libor-probe/776072/
Iar pe Ziarul Financiar cineva a preluat informatia corecta: 350 de miliarde, nu de trilioane de dolari.
http://www.zf.ro/business-international/ubs-credit-suisse-si-alte-10-banci-suspectate-de-manipularea-dobanzilor-interbancare-libor-9202928/
poi, se desumfla flamboaiantu´!
http://www.youtube.com/watch?v=eL5hqvTWkYg&list=UUF_iZi8qlzdPWgNCWIuDCcw&feature=plcp
Citeste despre Benjamin Fulford pe Google.