Finantele publice ale Rusiei pot fi serios afectate de o scadere sustinuta a preturilor petrolului, se arata intr-un raport publicat luni de agentia de rating Standard and Poor's si citat de BBC.

Aceasta estimeaza ca o scadere a pretului barilului de petrol de 10 dolari va reduce veniturile guvernului cu 26 de miliarde de dolari. Agentia afirma ca Rusia are nevoie de un pret mediu al barilului de 120 de dolari pentru a-si echilibra bugetul in acest an.

S&P foloseste pretul petrolului din muntii Urali, care este in prezent tranzactionat la un nivel de 125 de dolari pe baril si a avertizat ca poate retrograda ratingul suveran al Rusiei, daca pretul va cobori la 60 de dolari pe baril.

Raportul S&P mentioneaza si ca petrolul este asteptat sa ramana la peste 100 de dolari pe baril, insa spune ca sunt sanse ca acesta sa aibe un declin.

"Este de mentionat faptul ca in urma cu doi ani pretul mediu al petrolului era de 60 de dolari, si un an mai tarziu pretul mediu era sub 80 de dolari", a afirmat analistul S&P, Kai Stukenbrock.

Majorarea preturilor petrolului au permis guvernului rus sa creasca cheltuielile bugetare. Pe parcursul campaniei electorale din acest an, Vladimir Putin a promis un plan de cheltuieli pe sase ani care se ridica la aproape 170 de miliarde de dolari. Pentru a sprijini un asemenea nivel al cheltuielilor, petrolul era estimat sa ajunga la un pret de 150 de dolari pe baril.