Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe luna februarie 2012, s-a incheiat cu un deficit de -2,7 miliarde lei, respectiv 0,44% din PIB. In ianuarie, Ministerul de Finante indica faptul ca bugetul general consolidat inregistrase un excedent de 1 miliard de lei. Pentru februarie, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 29,3 miliarde lei au fost cu 6,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,1 p.p. ca pondere in PIB.

Deficitul bugetului este usor mai mare decat 0,3% din PIB-ul estimat de catre oficialii romani in urma cu cateva saptamani, dar mai interesant este faptul ca este la fel ca cel inregistrat in aceasta perioada a anului trecut. Acest lucru nu este de bun augur pentru un executiv care intentioneaza sa reduca deficitul din acest an la 1,9% din PIB de la 4,1% din PIB in 2011. Cu toate acestea, primele doua luni reprezinta o scurta perioada din an, iar cele mai mari cheltuieli au loc de obicei la sfarsitul anului", remarca economistul Vlad Muscalu de la ING Bank.

Incetinirea ritmului de crestere a veniturilor este izbitoare, mai noteaza Muscalu, dar avand in vedere natura volatila a acestor cifre lunare asteptam executia la trei luni inainte de a trage concluzii.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 12,7% fata de anul precedent, dintre acestea cresteri semnificative s-au inregistrat in cazul taxei pe valoarea adaugata (+9,4%), accizelor (+9,9%), impozitului pe venit (+25,8%). O crestere semnificativa se poate remarca la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii in luna februarie a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii conform art.1 din OUG nr. 77/2011 in suma de 208,8 mil.lei.

Contributiile de asigurari au fost in suma de 8,6 miliarde lei in crestere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,1%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (+29,6%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 32 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,3% fata de anul precedent dar s-au mentinut la acelasi nivel ca procent in PIB de 5,2%.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 38% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi cu 24,8%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii cu 10,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,5 miliarde lei crescand in termeni nominali de 1,6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent.