Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect de Hotarare de Guvern: Taxele si impozitele locale vor creste cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013

Impozitele si taxele locale vor creste de la 1 ianuarie 2013 cu 16,05%, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Finantelor si avizat de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Practic, nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si al amenzilor, va fi ajustat cu rata inflatiei cumulate pentru perioada 2010-2012, adica 16,05%. Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale se preconizează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 891 de milioane de lei. Proiectul de act normativ a fost transmis spre consultare Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi Federaţiei Autorităţilor Locale din România.

Petrom, Rompetrol, Mol și Eni au pierdut în primă instanță procesele prin care solicitau suspendarea amenzilor primite de la Consiliul Concurenței

Companiile Petrom, Rompetrol, Mol si Eni au pierdut, in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, procesele prin care solicitau suspendarea amenzilor primite de la Consiliul Concurentei. Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa mai judece si contestatia Lukoil. In luna ianuarie, Consiliul Concurentei a amendat 6 companii petroliere cu aproape 800 de milioane de lei, adica 3% din cifrele de afaceri pe anul 2010, dupa ce acestea s-ar fi inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de benzina mai ieftin, Eco Premium. Cea mai mare sanctiune a primit-o grupul OMV Petrom - o amenda de 503,8 milioane de lei. Cele patru companii sunt decise sa faca recurs, insa in cazul in care instanta le va respinge si atunci solicitarea, vor trebui sa plateasca integral amenda pana la judecarea pe fond.

Compania canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min/ Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei. Pentru licitatie au fost depuse documente de participare din partea a patru companii din Australia, Olanda, Canada si Bulgaria. Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Murfatlar Romania a intrat in insolventa

Tribunalul Constanta a aprobat cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin. Producatorul de vin precizeaza ca va continua strategia de dezvoltare si extindere a activitatii comerciale pe piata romaneasca conform planurilor deja stabilite. "Gradul lent de recuperare a banilor din piata, caracteristica generala a mediului de afaceri in aceasta perioada, are ca principal efect lipsa de lichiditati, facand dificila achitarea datoriilor exigibile", se arata intr-un comunicat al companiei. Compania este detinuta de trei firme - Euroavipo, Euro Trade Invest si Vitivinicola Basarabi. Reteaua Crama Murfatlar cuprinde aproximativ 125 de crame functionale in intreaga tara, existand in continuare proiecte de deschidere si noi cereri de francize pana la 180 de locatii. Murfatlar Romania a inceput in 2007 un proiect de reintinerire a viei, in care a investit cateva milioane de euro si care va continua si anul acesta. Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 32%, de la 140 milioane lei la 185 milioane lei.