"Romania nu poate ignora ca zona euro este un subiect al reformelor si ajustarilor. In aceasta etapa, Romania este intr-un proces de implementare a unor reforme. A fi membru al unui asemenea grup ar reprezenta o eticheta interesanta pentru o tara, atunci cand ea incearca sa acceseze pietele internationale", a declarat marti Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania la o conferinta organizata de Financial Times la Bucuresti.

Romania urmeaza sa adopte moneda unica in 2015, in ciuda dificultatilor prin care trece Eurolandul.

Ponderea romanilor care vor adoptarea euro a scazut probabil de la declansarea crizei la sub 50%, dar oamenii isi doresc sa aiba o moneda puternica si care sa le permita sa calatoreasca mai usor in Europa, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Inainte de criza, 90% dintre romani spuneau ca vor sa intram in zona euro si chiar exportatorii ne intrebau cand vom adopta moneda unica. Probabil ca mai putin de jumatate vor acum, dupa aparitia crizei, sa adoptam euro", a afirmat Isarescu la o conferinta organizata de European International Business Academy si BNR.

Din punct de vedere cultural, indicatorul popularitatii euro este instabil, a spus el. "Insa emotional orice roman isi doreste sa aba o moneda care sa ii permita sa calatoreasca in intreaga Europa, o moneda puternica pe care acum nu o are", a aratat el.

Guvernatorul BNR a aratat ca Romania si-a asumat adoptarea euro o data cu semnarea Tratatului de aderare la UE si ca trebuie sa accepte intrarea in zona euro "cu orice cost".