Ministrii de finante din zona euro trebuie sa impresioneze pietele financiare prin dimensiunea fondului european de salvare, in cadrul reuniunii de la sfarsitul acestei saptamani, a declarat marti liderul OECD, invocand "mama tuturor protectiilor", relateaza Reuters.

Investitorii si multi oficiali europeni doresc ca ministrii sa se inteleaga cu privire la o combinatie a celor doua fonduri de salvare pentru cele 17 state ale zonei euro care sa convinga si FMI sa participe la sustinerea economiilor europene supraindatorate.

"Atunci cand negociezi cu pietele, trebuie sa depasesti asteptarile", a spus Angel Gurria, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).

Gurria a precizat ca o protectie impresionanta este cruciala, pentru ca problema datoriilor publice din zona euro nu s-a terminat, in ciuda faptului ca pietele s-au calmat in acest an, si a avertizat ca bancile din regiune raman slabe, nivelul datoriilor este in crestere iar tintele fiscale sunt departe de a fi atinse.

In ciudata apelurilor repetate pentru un fond de salvare al zonei euro de 1.000 de miliarde de euro, ministrii de finante ai regiuni vizeaza mai degraba un prag de 700 de miliarde de euro la intalnirea de vineri, care va avea loc la Copenhaga.

"Mama tuturor protectiilor trebuie sa fie creata, suficient de puternica, suficient de larga, suficient de adanca, suficient de inalta", a spus Gurria.

Ministrii de finante din zona euro sunt asteptati sa se inteleaga asupra combinarii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) cu fondul permanent reprezentat de Mecanismul European de Stabilitate (MES). Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat luni, pentru prima data, ca este pregatita sa ia in considerare o crestere a resurselor destinate protectiei.

De asemenea, OECD spune ca economiile zonei euro au nevoie de reforme economice ambitioase.

Fata de prognozele FMI si ale Comisiei Europene, OECD anticipeaza o crestere de 0,2% la nivelul zonei euro in 2012 mai degraba decat o contractie, desi oficialul OECD spune ca aceasta estimare poate fi revizuita in scadere.

Insa, nivelurile datoriilor guvernelor din zona euro sunt asteptate sa ajunga la 91% din produsul intern brut anul viitor, chiar daca statele membre vor implementa cele mai dure programe de austeritate din ultima jumatate de secol.

OECD a avertizat si asupra obiectivelor de reducere a deficitelor, care trebuie sa fie in echilibru cu ceea ce este posibil din punct de vedere realistic si politic, fara de care sistemele de consolidare din UE isi pot pierde credibilitatea.

Economistii se asteapta ca increderea scazuta a oamenilor de afaceri si austeritatea bugetara sa erodeze puterea de cumparare a populatiei europene, conducand la o crestere a somajului si lasand cererea de export, in principal din Asia si SUA, sa contribuie la cresterea economica.

Zona euro trebuie sa stabileasca planuri bugetare pe termen mediu mai credibile, spune OECD. Criza poate creste determinarea factorilor de decizie de a impune austeritatea, insa recesiunile din acest an in statele din sudul Europei pot ingreuna hotararea liderilor din zona euro si Comisiei Europene de a impune sanctiuni statelor membre, daca acestea isi vor rata tintele propuse.

In plus, Olli Rehn, comisarul european al afacerilor economice si monetare, a aparat abordarea Comisiei, spunand ca actiunile de reducere a datoriilor si sprijinirea cresterii economice nu se exclud reciproc, ci sunt mai degraba "doua parti ale aceleiasi monede".

De asemenea, intarirea sistemului bancar este un punct critic in rezolvarea crizei, in timp ce statele trebuie sa fie de acord cu privire la un fond de protectie suficient de mare care sa stea in spatele economiilor indatorate, precum Italia si Spania, daca acestea nu vor fi finantate de catre piete, a conchis OECD.