Investitorii amendeaza premierul ungar prin cresterea randamentelor titlurilor suverane si deprecierea forintului maghiar, fortand un acord financiar rapid, relateaza Bloomberg.

Negocierile de imprumut vor incepe dupa ce guvernul lui Orban va face schimbarile necesare in ceea ce priveste reducerea influentei acestuia asupra bancii centrale sau libertatea presei.

"Motivul pentru care nu exista o intelegere cu UE si FMI este acela ca sunt costuri politice prea mari pentru primul ministru. Guvernul trage de timp si incearca sa nu se compromita pentru a asigura finantarea Ungariei", a afirmat Gabor Orban, consultant la Aegon Fund Management din Budapesta.

In aceasta luna, primul ministru Viktor Orban a asociat UE cu "opresorii sovietici" si a comparat rezistenta sa cu o "lupta pentru libertate".

Pentru Uniunea Europeana, care in prezent se regrupeaza dupa ajutorul acordat Greciei in restructurarea datoriei, Ungaria este un test pentru capacitatea Uniunii de a convinge tarile membre sa respecte standardele sale democratice si regulile fiscale.

Liderii UE au sustinut pe 30 ianuarie un tratat care grabeste sanctiunile pentru statele cu deficite mari si cere tarilor din zona euro sa asigure prin legea nationala un buget echilibrat. Opt state non-euro, inclusiv Ungaria, au semnat acordul.

Investitorii arata semne ca si-au pierdut increderea in capacitatea lui Orban de a obtine ajutorul financiar de la FMI. Prin urmare, randamentele la titlurile pe 10 ani au crescut la 8,96% marti, de la cel mai scazut nivel din acest an, de 8,4%. Titlurile ajunsesera pe 4 ianuarie la 10,8%, cel mai inalt nivel inregistrat vreodata.

De asemenea, unii analisti au afirmat ca moneda nationala a Ungariei se poate deprecia pana la 315 forinti pentru un euro, de la cursul de 294 din 23 martie, partial din cauza amanarii discutiilor cu Fondul. Astazi moneda nationala se apreciase cu 0,3 procente fata de moneda unica, ajungand la 290,58 forinti pentru un euro la 10:23 a.m. in Budapesta.

Forintul s-a depreciat in a doua jumatate a anului trecut cu 15%, cea mai mare depreciere de pe pietele globale, dupa deciziile de nationalizare a fondurilor private de pensii si fortarea bancilor de a accepta pierderi ale creditelor in valuta straina, decizii care au speriat investitorii.

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a blocat demararea negocierilor privind imprumutul si a reprosat guvernului Orban noile legi referitoare la independenta bancii centrale, la agentia de protectie a datelor si pluralismul presei, dupa ce Orban a creat o autoritate de reglementare in acest sector ai carei directori sunt toti numiti de catre partidul de guvernamant.

Orban, care a fost premier si intre 1998 si 2002, a castigat in parlament, in anul 2010 cu o majoritate de doua treimi permisiunea de a schimba unilateral constitutia si de a reduce puterea institutiilor independente. La aceasta miscare au obiectat UE, FMI, SUA si Natiunile Unite.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, considera ca persoanele "care compara Uniunea Europeana cu URSS au o lipsa totala de intelegere a ceea ce este democratia si - in opinia sa - aceastia nu inteleg contributia importanta a tuturor celor care au aparat si s-au luptat pentru libertate si democratie."

Retorica anti-UE pe termen lung duce la o crestere a radicalismului "cu toate riscurile care decurg pentru societate", spune Juhasz, analist politic la Political Capital in Budapesta si expert in problematica radicalismului. In plus, acest lucru poate fi contraproductiv pentru ca Orban are un spatiu de manevra mai redus. Acum orice negociere poate fi facuta in conditii mult mai nefavorabile, a adaugat acesta.

Orban continua sa isi exprime intentia de a negocia. Pe 13 martie premierul ungar i-a spus lui Barroso ca Ungaria doreste sa evite amanarile inutile in inceperea discutiilor pentru accesul la un ajutor financiar, mentionand ca deja au fost formulate amendamente, ceea ce arata dorinta pentru un compromis din partea guvernului.

Insa, "mai sunt multe de facut" pentru a aduce Ungaria la normele europene, a declarat Thorbjoern Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, organizatie interguvernamentala care promoveaza valorile democratice, dupa o intalnire cu Orban, ce a avut loc pe 21 martie.

Chiar daca guvernul ungar afirma ca doreste un acord rapid cu FMI, presiunea relativ redusa de finantare poate arata ca acesta nu se asteapta sa respecte conditiile impuse pentru primirea ajutorului in urmatoarele trei sau patru luni, a precizat Gyula Toth, strateg al Unicredit din Viena.

Ungaria are suficiente depozite in forinti pana cel tarziu inainte de luna august si destule depozite in moneda straina pana in octombrie si posibil pana in luna februarie a anului urmator, daca va accesa sumele de la UE si fondurile de pensii vor ramane nationalizate, arata estimarile Unicredit.

"Avem nevoie sa vedem o inrautatire brusca si sustinuta a conditiilor de piata inainte ca guvernul sa ia in considerare conditionalitatile impuse de FMI si UE in urmatoarele trei sau patru luni", spune Toth.