"In ciuda recesiunii mai severe decat fusese estimata, care a solicitat masuri de acomodare fiscala si a dus uneori la intarzieri in atingerea tintelor programului, acordul a facut posibila realizarea unor ajustari fiscale si reforme structurale consistente, deschizand calea pentru o mai mare sustenabilitate pe termen mediu", se arata intr-un raport publicat marti seara de catre FMI. Raportul analizeaza eficienta programului pe care Romania l-a derulat din 2009 cu FMI, CE si Banca Mondiala.

Citeste in atasament intregul Raport al Fondului Monetar International

Documentul analizeaza pe capitole modul in care a decurs relatia cu autoritatile romane, raspunsul final fiind pozitiv, in ciuda unor mici ezitari venite din partea autoritatilor. FMI lauda in mod special Banca Nationala pentru masurile luate, chiar daca una dintre recomandarile Fondului (infiintarea unei "bad bank") nu a fost aplicata ("ar da un semnal negativ", in opinia oficialilor BNR).

Mai multe lectii ar putea fi trase din experienta programului romanesc, mai noteaza autorii Raportului:

- luarea de masuri considerabil dificile si uneori nepopulare pentru a restabili sustenabilitatea pe termen mediu, a fost indispensabila pentru succesul programului.

- implicarea timpurie a sectorului privat si a creditorilor internationali a ajutat la designul unui program puternic, care a permis construirea unor rezerve internationale consistente. Recunoscand importanta mentinerii stabilitatii sectorului bancar, angajamentele primite din partea bancilor private straine au fost esentiale pentru a restabili increderea pietei.

- flexibilitatea programului pentru a permite adaptarea rapida la inrautatirea perspectivelor, fara a compromite obiectivele generale a fost esentiala.

- in implementarea reformelor structurale, cum ar fi reforma salariilor in sectorul public, intarzierile au fost cauzate de argumente juridice. Mai buna coordonare cu alte institutii financiare internationale au ajutat la implementarea mai rapida a acestei reforme.