Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si cea a London Stock Exchange Group (LSEG) au semnat miercuri un acord de cooperare in cinci domenii cheie de business: Piete Primare, Seminarii si Training, Date de piata Proquote si solutii de tranzactionare, FTSE si servicii Post-Tranzactionare, se arata intr-un comunicat al BVB. "Reprezentanti ai LSEG se afla la Bucuresti pentru a se intalni cu oficiali ai Guvernului Romaniei, cu scopul de a dezvolta initiative comune care vor aduce companiile romanesti alaturi de investitorii si consultantii londonezi", se mai arata in document.

"Este o onoare pentru noi sa semnam un Acord de Cooperare cu London Stock Exchange Group. De-a lungul anilor s-au pus bazele unui parteneriat, iar acum putem consolida aceasta colaborare si ne putem uni eforturile pentru a aduce oportunitatile de investitii romanesti mai aproape de investitorii londonezi", a declarat Lucian Anghel, Presedinte Bursei de Valori Bucuresti.

Scopul prezentei cooperari vizeaza:

Piete principale

* Co-promovare a evenimentului "Romania - Investment Forum", gazduit de London Stock Exchange, pentru a atrage investitorii si consultantii londonezi astfel incat sa sporeasca gradul de constientizare a oportunitatilor de investitii intr-o economie in proces de crestere rapida, ca cea a Romaniei.

* Sprijinul London Stock Exchange pentru roadshow-urile dedicate investitorilor la care vor fi prezentati candidatii la procesul de privatizare din Romania.

LSE Academy

* London Stock Exchange Academy va oferi seminarii, cursuri de training si sesiuni de coaching deschise membrilor Bursei de Valori Bucuresti, Depozitarului Central, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ministerelor din Romania si OPSPI.

* Colaborarea intre BVB si FTSE Group in vederea explorarii in dezvoltarea de indici adecvati pentru piata de capital din Romania.

Post tranzactionare

* LSEG si BVB va explora dezvoltarea unei potentiale colaborari intre Monte Titoli si Depozitarul Central.

* LSEG va oferi asistenta pentru compensarea tranzactiilor cu instrumente financiare la BVB si suport pentru integrarea functiei de contraparte centrala la Casa de Compensare Bucuresti.