Prim-ministrul Italiei Mario Monti a declarat miercuri ca la baza crizei datoriilor suverane se afla si actiunile iresponsabile ale Frantei si Germaniei din perioada de inceput a blocului monedei unice, informeaza AFP. "Daca mama si tatal Zonei Euro incalca regulile, nu te poti astepta… ca tari precum Grecia sa le respecte", a declarat Mario Monti.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Mario MontiFoto: Agerpres/AP

Premierul italian le-a spus reporterilor, cu ocazia unei vizite la Tokyo, ca cei doi membri de baza ai Zonei Euro au dat un exemplu negativ celorlalte tari de pe continent pentru ca nu au respectat regulile fiscale.

"Povestea incepe in 2003, pe cand moneda euro era inca in perioada de inceput. […] De fapt, Germania si Franta au fost cele care nu s-au concentrat pe problema datoriilor publice si a deficitelor", a declarat Monti. Principala problema, in viziunea premierului tehnocrat care l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi la conducerea Italiei, este reprezentata de fluctuatiile regulamentului care permite un deficit bugetar anual de maxim 3% din PIB.

Premierul Monti a precizat ca, in pofida recomandarilor, in cadrul unei intalniri a ministrilor guvernelor UE s-a decis ca Franta si Germania sa nu fie sanctionate pentru depasirea limitei de deficit.

"Asa ca doua dintre cele mai mari tari din Zona Euro au avut deficite mari cu complicitatea Italiei care asigura atunci, prin sistemul de rotatie, presedintia consiliului de prim-ministri ai tarilor UE", a precizat premierul italian.

La inceputul anilor 2000 Monti, la acea vreme membru al Comisiei Europene, a recomandat sanctionarea membrilor care depasesc deficitul stabilit. Consiliul European a respins atunci propunerea actualului premier italian. ​