La nivel mondial, Londra, New York, Hong Kong şi Paris sunt considerate cele mai importante oraşe din perspectiva oamenilor cu averi mari, se arata in ediţia 2012 a Wealth Report, lansată miercuri de către Knight Frank şi Citi Private Bank. Potrivit documentului, Beijing şi Shanghai sunt oraşele cu cea mai rapidă creştere în importanţă pe plan global, in vreme ce posesorii averilor semnificative din Estul Mijlociu şi Africa desemnează Dubaiul drept locaţia cu cea mai rapidă creştere în importanţă şi centre de influenţă în viitor. Siguranţa personală (63%) reprezintă un criteriu mai important decât deschiderea economică (60%) în alegerea oraşului de rezidenţă de către persoanele cu disponibilităţi financiare semnificative, iar Monaco rămâne cea mai scumpă locaţie de rezidenţă din lume, preţul unui metru pătrat fiind de 58.300 de dolari (T4 2011), urmată de Cap Ferrat, Londra şi Hong Kong.

Citeste in atasament Raportul integral

Ce spune pe scurt Raportul:

  • The Wealth Report 2012 confirmă redistribuirea averii către zona Asia-Pacific: regiunea ce acoperă China, sud-estul Asiei şi Japonia are acum mai mulţi milionari cu averi de peste 100 de milioane de dolari în active decât America de Nord sau Europa de Vest.
  • Economiile emergente au continuat să îşi dezvolte influenţa semnificativă asupra pieţelor imobiliare în locaţiile consacrate: în 2011, mobilitatea averilor dinspre economiile emergente a susţinut nivelul preţurilor pe pieţele imobiliare de lux consacrate din America de Nord şi Europa – Miami, Vancouver şi Londra.
  • Knight Frank şi Citi Private Bank anticipează o creştere a interesului persoanelor cu disponibilităţi financiare semnificative faţă de proprietăţile comerciale, estimând o valoare a tranzacţiilor private la nivel global de 74.1 miliarde de dolari în 2012 (o creştere cu 5%, comparativ cu anul precedent).
  • În Europa, în ciuda recesiunii continentale de pe parcursul anului trecut, punctele principale de atracţie de pe piaţa imobiliară de lux au rămas în continuare de interes - opt din 10 cele mai scumpe locatii aflate în topul Knight Frank Prime International Residential Index (PIRI) sunt în Marea Britanie, Franţa sau Elveţia.
  • Proprietăţile de top reprezintă o parte importantă a portofoliilor – în 2011, la nivel mondial, s-a observat o creştere cu 19% a nivelului alocărilor către piaţa imobiliară; cele mai semnificative creşteri în popularitate în 2011 au fost identificate la nivelul obligaţiunilor (+65%) şi al lichidităţilor (+60%).
  • Stilul de viaţă şi investiţiile rămân factorii cheie care determină achiziţia proprietăţilor de lux. 16% din persoanele cu disponibilităţi financiare semnificative intervievate au în proprietate o cabană de schi, iar 40% deţin o proprietate la malul mării. SUA şi Marea Britanie sunt destinaţiile de top preferate de către cei bogaţi pentru a doua casă.