Bancile europene au redus liniile de creditare catre companii in februarie, 'sfidand' astfel planul bancii centrale de a raspunde crizei prin injectarea in sistemul bancar a peste 1.000 de miliarde de euro, informeaza The Daily Telegraph.

Banca Centrala Europeana a afirmat ca imprumuturile catre economia reala au scazut in luna februarie, semnalizad astfel ca operatiunile de refinantare pe termen lung in valoare de peste 1.000 de miliarde de euro nu pot raspunde crizei din zona euro.

"Operatiunile de refinantare pe termen lung au reusit sa evite o criza severa a finantarii (...) insa nu au rezolvat riscurile de baza ale creditarii, pe care bancile doresc in continuare sa le evite, in special recesiunea care se prefigureaza in Europa", a explicat Raoul Ruparel, de la Open Europe.

De asemenea, economistii solicita liderilor zonei euro sa utilizeze fondurile de salvare pentru a sprijini sistemul bancar din Spania, tara care este dominata joi de o greva generala.

Ministrii de finante sunt sub presiune pentru a majora 'zidul de protectie' al Europei, decizie asteptata vineri, la Copenhaga. Cu toate acestea, Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, a avertizat ca "precum Turnul Babel, zidul de bani nu va aduce Raiul."

In plus, premierul italian, Mario Monti, a declarat miercuri ca statele cu probleme nu trebuie invinovatite, pentru ca de fapt Germania si Franta au avut performante slabe in ceea ce priveste datoriile si deficitele bugetare, iar atunci cand statele importante ale zonei euro incalca regulile nu te poti astepta ca alte tari sa se conformeze.