Cresterea economica ar urma sa fie mai puternica decat se astepta initial in tarile bogate membre ale G7, in cadrul primului trimestru, in special in Statele Unite, unde este din ce in ce mai robusta, si in Germania, dar relansarea ramane "fragila", a estimat joi OCDE.

"Cresterea ar trebui sa se intareasca in primul semestru al anului", spune Organizatia dee Cooperare si Dezvoltare economica, cu ocazia publicarii previziunilor actualizate pentru economiile din G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie).

"Perspectivele pe termen scurt s-au imbunatatit in raport cu situatia care prevala la finele anului 2011", chiar daca "relansarea ramane fragila", adauga clubul tarilor bogate.

"Riscurile extreme s-au redus", in special in Statele Unite, dar si in Germania, care a beneficiat de o relaxare a tensiunilor din Zona Euro, afirma autorii studiului, care adauga insa ca incertitudinile nu au disparut.

Organizatia noteaza un "decuplaj" intre "Canada si Statele Unite, pe de o parte, si Europa, pe de alta parte", cu o crestere "sustinuta" peste Atlantic dar "mult mai modesta" pe batranul continent.

In Statele Unite, produsul intern brut (PIB) ar urma sa creasca, in cifre anualizate, cu 2,9% in primul trimestru din 2012 in raport cu cel precedent si cu 2,8% in trimestrul doi (fata de 1,7% si 1,9% in estimarile precedente, publicate de OCDE la finele lunii noiembrie).

In Japonia, o puternica relansare a activitatii este asteptata in primul trimestru (+3,4% in cifre anualizate, fata de +1,8% anticipat anterior), urmat de o usoara incetinire in trimestrul doi (+1,4%, fata de 1,8%).

In schimb, "increderea ramane mediocra in ansamblul zonei euro", unde reducerea deficitelor franeaza cresterea, explica OCDE.

In ceea ce priveste principalele trei economii ale zonei, disparitatile incep sa apara. "Activitatea ar putea sa se accelereze in Germania in cadrul primului trimestru", cu o crestere in cifre anualizate de 0,1% in primul trimestru si 1,5% in cel de-al doilea (fata de -0,3% si +0,8%, cum se estimase anterior).

In Franta, activitatea ar urma "mai degraba sa stagneze" in prima jumatate a anului, potrivit OCDE, care mizeaza in continuare pe un recul al PIB-ului de 0,2% in cifre anualizate, in primul trimestru, si o crestere de 0,9% in primavara.

Italia a intrat pe o panta net mai negativa, cu o recesiune care va dura cel putin pana la jumatatea anului 2012: -1,6% in primul trimestru si -0,1% in trimestrul doi (-0,8% si -0,6% in estimarile precedente).

"Pretul petrolului", care recent a crescut puternic, "constituie o amenintare pentru relansare", avertizeaza OCDE.

PEntru a consolida relansarea mondiala, OCDE pledeaza pentru mentinerea "inca mult timp" a politicilor monetare de sustinere a activitatii.