Economia chineza este foarte expusa unei scaderi a exporturilor, in special spre Europa, in timp ce cresterea economica lenta evidentiaza necesitatea unei reechilibrari a economiei prin care aceasta sa devina mai favorabila sectorului privat, mentioneaza un studiu publicat joi de agentia Moody's, citat de AFP.

Tinta de crestere, revizuita de guvern pentru acest an la 7,5%, in scadere fata de tinta de 8% anul trecut, semnalizeaza "nevoia unei noi faze a reformei si dezvoltarii", a precizat agentia de rating.

Aceasta afirma faptul ca economia Chinei, cea de-a doua la nivel mondial dupa Statele Unite, este expusa unei cresteri globale reduse care va reduce exporturile. Alte riscuri sunt reprezentate de cresterea pretului petrolului si de potentialele probleme politice si sociale.

Pe termen scurt, cel mai mare risc pentru o relansare rapida a cresterii este o prabusire a exporturilor, similara cu cea din 2008-2009, a afirmat agentia citand Fondul Monetar International, conform caruia o scadere a exporturilor ar putea reduce rata de crestere economica cu patru procente. In 2011 economia Chinei a crescut cu 9,2%.

De asemenea, o crestere a pretului petrolului reprezinta pentru China un risc semnificativ, fiecare crestere a barilului cu 10 dolari conducand la o majorare a costurilor cu 18 miliarde de dolari, reprezentand 0,25% din PIB-ul Chinei din 2011.

Confruntata cu aceste riscuri externe, "o reforma a sectorului financiar", care in prezent favorizeaza intreprinderile de stat, "este cruciala pentru o mai buna alocare a capitalului si pentru ameliorarea ratingului suveran al Chinei", in prezent la Aa3, al patrulea cel mai bun rating posibil atasat de Moody's.

Pentru a evita o incetinire brusca, agentia a recomandat ca statul chinez sa acorde un mai mare rol mecanismelor de piata si sectorului privat, asemanator raportului publicat luna trecuta de Banca Mondiala impreuna cu Centrul de Cercetare a Dezvoltarii din cadrul guvernului chinez.

In absenta unor socuri economice sau politice importante, Moody's a spus ca, in ciuda riscurilor, pe termen mediu perspectiva de crestere economica pentru China este optimista, asteptandu-se la o crestere de 8% in 2012 si pentru anul 2013, si de 7% intre 2014-2016.