Italia a recuperat 12,7 miliarde de euro de la evazionistii fiscali in anul 2011, cu 15,5% mai mult fata de suma pe care autoritatile fiscale au strans-o in 2010, dupa ce au imbunatatit monitorizarea si eforturile de colectare, a anuntat joi principala agentie italiana de colectare a taxelor, citata de Reuters.

Lupta impotriva evazionistilor fiscali a fost intensificata in ultima perioada dupa ce primul ministru Mario Monti l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi, in noiembrie 2011, si a lansat o serie de masuri care vizau sa aduca sub control datoria publica uriasa a Italiei.

Cu toate aceastea, cea mai mare parte a banilor au fost recuperati in perioada guvernului Berlusconi, care si el a pledat pentru o reducere a evaziunii fiscale pentru a diminua deficitul bugetar.

Evaziunea fiscala este o problema de mai mult timp in Italia, aceasta fiind estimata ca produce pierderi la buget de 120 de miliarde pe an.

Inspectorii fiscali au intreprins cu succes mai multe operatiuni care au vizat o statiune de schi in decembrie si care au reusit sa prinda 42 de conducatori de Ferrari si alte masini de lux care au declarat venituri anuale mai mici de 30.000 de euro. In acelasi timp, politia a descins in mai multe cluburi de noapte si baruri in Milano si magazine in Roma, unde aproape jumatate dintre persoane obtineau venituri proprii.