Familiile din Italia vor putea sa-si declare falimentul
Multe persoane care au divortat ori s-au imbolnavit sau si-au pierdut locul de munca au intrat intr-o dinamica negativa a datoriilor, din care nu mai au iesire. Unii au cazut prada camatarilor. Datele la nivelul intregii Peninsule sunt alarmante: peste 27% dintre familii au datorii, media fiind, potrivit datelor oferite de Banca d`Italia, de aproape 44 de mii de euro pe familie. In conditiile in care multe familii au un venit inferior cifrei de 20 de mii de euro pe an, rambursarea datoriilor pare o utopie.
Datoriile sunt insa echivalente saraciei, iar cifrele vorbesc de la sine: numai 2,2% dintre familiile bogate au datorii, fata de aproape 38% dintre familiile cu venituri relativ modeste.
Legea va permite celor ingropati in datorii sa faca apel la o institutie special creata, care va face gratuit o evaluare materiala a familiei si va pune la punct un plan de restructurare a datoriilor. Acest plan, odata pus la punct, va fi analizat de un judecator, care va spune daca este sau nu realist, luand in considerare si daca sunt de platit pensii alimentare. In caz afirmativ, executarile silite sunt imediat suspendate si i se va putea acorda familiei debitoare si un imprumut in limita a 25 de mii de euro.
Fiscul si Garda Financiara vor veghea pentru ca familiile care cer falimentul sa nu fie din categoria celor care au Ferrari la scara, ci din categoria celor care si-au luat in rate un televizor sau un Fiat Panda, in momentul in care aveau posibilitatea si care, din varii motive enumerate mai sus, nu isi permit sa le mai achite.
Legea italiana nu este singulara in Europa: in Suedia, Danemarca si Germania exista din 2005 legi care tuteleaza familiile in dificultate financiara. Un demers asemanator a fost incercat si in Romania, insa autoritatile s-au aratat indiferente.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Privitor la Legea falimentului personal, Romania s-a obligat intr-o scrisoare de intentie catre Fni sa nu o promoveze pentru ca, citez, "ar slabi disciplina creditarii "
La noi atuncia ce sanse sint sa se plateasca datoriile la venituri de 2-5mii euro/an .
Legea falimentului personal ar trebui sa intre in vigoare si la noi cit mai urgent.
Bine venite comentariile anterioare.
Masura este aliniata pe programul PM Monti. Eram extrem de curioasa sa stiu cum isi va pune in aplicare programul sau. Incep sa cred ca va reusi, desi mai este mult pana departe!
Poate credeti ca, inainte de faliment, iti poti transfera activele pe numele rudelor, ca sa le salvezi. Poti face asta, dar nu uitati ca vei intra intr-o baza de date negativa, (asemanatoare cu Biroul de credite) si nimeni, niciodata, nu iti va mai acorda un credit.
In Franta si SUA procedura exista, dar nu prea e folosita de oamenii de rand, poate doar de vedetele care nu au nevoie de credite bancare.