Ministrii de Finante din Zona Euro vor incerca vineri la Copenhaga sa depaseasca ultimele divergente asupra dimensiunii fondurilor de salvare financiara, care trebuie sa protejeze economiile impotriva turbulentelor cauzate de criza datoriilor, intr-un moment cand situatia economica a Spaniei starneste preocupari tot mai mari, scrie presa internationala.

Chiar in ajunul reuniunii, Berlinul a respins ferm ideea, sustinuta de Franta, de a majora fondurile pentru zona euro la 1000 de miliarde de euro. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a declarat ca o solutie suficient de convingatoare pentru pietele financiare este un total de 800 de miliarde euro.

Suma include atat imprumuturile deja acordate si pe cele promise tarilor in dificultate, cat si Mecanismul european de stabilitate (MES), care va fi activat in luna iulie.

Intre timp, tot vineri, guvernul spaniol va prezenta noul buget pe 2012, care include reduceri drastice din cauza situatiei economice tot mai dificile a tarii care straneste ingrijorarea liderilor europeni.