In 2011, numarul mediu de pensionari din Romania a fost de 5,589 milioane persoane, in scadere cu 86.000 de persoane fata de 2010. Pensia medie lunara a fost in anul 2011 de 753 lei, mai mare cu 5,2% fata de anul precedent, potrivit datelor remise de Institutul National de Statistica. Pensionarii de asigurari sociale au detinut ponderea majoritara (99,8%) in numarul total de pensionari, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 773 lei in anul 2011, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (620 lei in judetul Giurgiu fata de 974 lei in Bucuresti).

Dupa sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare (1891 lei) s-a inregistrat pentru sistemul asigurarilor sociale - avocati, iar cea mai mica valoare, respectiv 311 lei a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (70,8%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,4%, numarul lor fiind mai mare cu doua mii de persoane fata de anul precedent.

In anul 2011, pensia medie neta estimata (pensia medie fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) pentru un pensionar de asigurari sociale a fost de 713 lei, in crestere cu 1,4% fata de anul anterior.

Indicele pensiei medii reale pentru anul 2011, fata de anul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 95,3%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in anul 2011, a fost de 621.600i persoane, din care:

  • 413,5 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,7% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
  • 208,1 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 30,7% din totalul acestora.

Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determina prin insumarea numarului de pensionari existenti in plata in fiecare luna, raportat la numarul de luni din perioada de referinta.

Pensia medie lunara se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul/anul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni) respectiv 12 (luni).