Leul testeaza pragul oficial de 3,8 unitati pentru un euro, vineri Banca Centrala cotand moneda unica la 4,379 lei, usor mai intarita in fata leului decat fusese joi- 4,378 lei. Leul a pierdut foarte putin teren si in fata francului elvetian, cotatia de vineri fiind de 3,6346 lei/chf, dar s-a apreciat in fata dolarului SUA pana la nivelul de 3,28 lei/usd. Pe pietele internationale perechea EUR/USD era cotata la ora 13,30 la 1,33.

​In linie cu monedele regionale, leul s-a confruntat inca de joi cu presiuni de depreciere. Spre sfarsitul zilei, moneda nationala s-a apropiat de nivelul minim atins anul acesta 4,3895/EUR, explica oficiali ai ING Bank. "In pofida asteptarilor noastre privind mentinerea neschimbata a ratei cheie, BNR a redus rata de dobanda cheie pentru a patra oara consecutiv pana la 5,25%. Mai jos aveti cursul USD/EUR

Deoarece acest rezultat era asteptat de piata, impactul a fost limitat.

Tonul comunicatului de presa ce indica relaxarea politicii monetare si “o calibrare in continuare judicioasa a conduitei politicii monetare” reclamata de riscurile interne si externe (ce au fost descrise intr-o nuanta mai temperata de la sedinta precedenta) indica o noua reducere de 25pb la urmatoarea sedinta de politica monetara de pe 2 mai 2012. O reducere a rezervelor minime obligatorii nu pare probabila in viitorul apropiat deoarece BNR nu doreste sa accentueze procesul de dezintermediere si a sugerat ca aceste instrumente s-ar putea dovedi utile in momentele dificile", mai considera economistii ING.

Sedinta de tranzactionare a leului a inceput la un curs de 4,3840 - 4,3860 lei/euro, insa in scurt timp episoadele de depreciere au revenit, mentinandu-se pana putin dupa ora 10 cand cotaţiile au scăzut brusc, dealerii suspectand o intrare in piata a Bancii Centrale.

  • Merita mentionate si comentariile privind cursul de schimb – guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca leul se afla in momentul de fata intr-o zona de echilibru, in linie cu declaratiile precedente ale viceguvernatorului Popa. Acestea confirma ideea noastra ca BNR ar putea permite leului sa se tranzactioneze intr-un interval – probabil unul intre 4,32-4,42/EUR. (Raport ING Bank)

Ratele de dobanda au inregistrat scaderi. Ratele O/N s-au tranzactionat la 3,15% de la nivelul precedent 4,15%. Ratele la o luna au pierdut 25pb pana la 3% si ratele pentru scadente mai lungi au fost cotate la niveluri cu 5-10pb mai scazute pe piata swap-urilor valutare – ratele la trei luni la 3,40% si cele la un an la 3,35%. Aceasta evolutie este in linie cu perspectiva noastra privind un nivel mai scazut al ratelor de dobanda pe termen scurt.

MF a publicat ieri calendarul licitatiilor din luna aprilie. Elementul de interes este maturitatea medie de 2,9 ani fata de cea de 2,4 ani anuntata si realizata in luna martie. Doar o licitatie de certificate de trezorerie este programata si acest lucru indica intentia administratorilor datoriei publice de a imbunatati structura pe maturitati a titlurilor de stat emise pe piata interna. Credem ca suma atrasa se va situa intre cea anuntata 4,25 miliarde lei si 7,80 miliarde lei emisa pe parcursul lunii martie, dar probabil mai aproape de limita superioara. Impactul reducerii ratei cheie asupra curbei randamentelor de obligatiuni probabil va fi marginal deoarece decizia a fost in mare parte asteptata.