Transportatorii din Marea Britanie ameninta cu greva solicitand companiilor conditii de lucru mai bune, relateaza presalocala. In acelasi timp, soferii au format cozi la statiile de benzina din toata tara, ceea ce a dus la o crestere puternica a cererii pentru combustibili.

Cererea de benzina a crescut joi cu 172% si cea de motorina cu 77%, au anuntat comerciantii citati de BBC.

"Panica de cumparare" a fost generata de anuntul guvernului din aceasta saptamana care a sfatuit soferii sa isi asigure automobilele cu benzina inaintea unei posibile greve.

Aproape 90% dintre statii sunt aprovizionate de catre membrii UNITE, principalul sindicat din Marea Britanie, care furnizeaza combustibil catre Shell si Esso si unor supermarket-uri precum Tesco si Sainsbury's. 2000 de angajati afiliati UNITE ameninta cu greva, acestia solicitand standarde minime in ceea ce priveste procedurile de siguranta, pregatirea, pensiile, ratele de plata a salariilor, orele si concediile, oportunitati egale si proceduri disciplinare.

Uniunea de sindicat a afirmat ca incearca de mai mult de un an sa stabileasca standarde minime in industria de distributie a combustibilului.

"Aceasta nu este o disputa politica. Este o disputa industriala si retorica recenta a guvernului nu ne va ajuta sa ajungem la o solutie. (Guvernul) trebuie sa renunte la obiectivele politice si sa lucreze cu noi, angajatii, comerciantii si companiile petroliere pentru a ajunge la un rezultat bun pentru industrie si tara" a precizat sindicatul.

Organizatia din Marea Britanie care este raspunzatoare de rezolvarea conflictelor de munca, ACAS, a spus ca spera ca discutiile dintre angajatori si sindicate sa inceapa saptamana viitoare.