Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a participat, in perioada 30 - 31 martie, la reuniunea informala a Consiliului ECOFIN de la Copenhaga. Membrii Consiliului au analizat situatia economica la nivelul Uniunii Europene si stadiul implementarii reformelor in sectorul financiar, transmit oficialii MFP.

Au fost prezentate masurile deja intreprinse la nivelul UE, respectiv intarirea guvernantei economice, infiintarea mecanismelor de protectie financiara (Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate), programele de asistenta financiara, reformele structurale, injectii de capital din partea BCE, ameliorarea reglementarii si supravegherii sectorului financiar, fiind subliniat totodata rolul statelor membre in livrarea cat mai curand a rezultatelor legate de reformele structurale si consolidarea fiscala.

De asemenea, a avut loc o prima dezbatere la nivelul Consilului Ecofin asupra elementelor viitorului cadru financiar multianual 2014-2020, care se inscrie pe linia prioritatile Presedintiei daneze de a finaliza discutiile la nivel comunitar, pana la finele acestui semestru. Ministrul roman de finante a vorbit despre importanta pe care o acorda politicii de coeziune si politicii agricole comune, investitiilor in infrastructura, care trebuie sa ocupe in continuare o pondere importanta in bugetul comunitar, ca politici care contribuie la cresterea convergentei la nivel european. De asemenea, a subliniat faptul ca Romania sustine nivelul total propus de catre Comisia Europeana pentru noua perspectiva financiara, considerand ca, in ciuda constrangerilor bugetare cu care toate statele din Uniunea Europeana se confrunta, bugetul comunitar trebuie sa ramana un instrument care sa promoveze cresterea economica la nivelul UE, prin investitii pe termen lung.

In cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii asupra noului regulament privind agentiile de rating, care isi propune sa contribuie la reducerea riscurilor legate de stabilitatea financiara si sa imbunatateasca increderea investitorilor si a altor participanti la piata in pietele financiare si calitatea ratingurilor.

In incheiere, ministrii de finante au discutat elementele de referinta aferente pregatirii reuniunii G20 a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale, din 19 - 20 aprilie a.c.

Bogdan Dragoi a avut, in marja reuniunii Ecofin, o intalnire bilaterala cu comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.