Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

In judetul Arad a fost descoperit un zacamant de petrol estimat la 1 miliard de euro/ Finantarea este asigurata de un fond de investitii condus de un om de afaceri controversat

Un zacamant de petrol estimat la un miliard de euro a fost descoperit in judetul Arad, zacamantul urmand sa intre in exploatare peste cateva luni. Prospectiunile geologice efectuate in ultimii ani au confirmat existenta unor resurse de petrol si de gaze naturale. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de fondul de investitii Universal Premium, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia. Zacamintele se afla la o adancime cuprinsa intre 450 si 2.100 de metri. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele fondului de investitii Universal Premium, potrivit Arad online. Reprezentantul companiei a mai spus ca interesul societatii pe care o reprezinta este toata Campia de Vest, care a fost neglijata in ultimii ani de investitori. "In aceasta zona zacamintele se afla la o adancime mult mai mica decat in celelalte zone ale tarii, ceea ce reduce considerabil investitia in exploatare". Vostinaru a mai spus ca investitiile in judetul Arad vor continua, in cautarea de noi zacaminte. Fondul de investitii Universal Premium are sediul social in Luxemburg. Actiunile sale sunt listate la bursa din Luxemburg si are activitate in domeniul petrolier, al gazelor naturale, energiei electrice si apelor. Unul dintre manageri este Teodor Ioan Vostinaru, un om de afaceri controversat, care, in anul 1997, a fost acuzat de contrabanda si arestat.

Spania: Cel mai auster buget din ultimii 40 de ani. Guvernul a prezentat pachetul de masuri

Spania a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, cel mai auster buget din ultimii 40 de ani, anuntand taieri bugetare de 27,3 miliarde de euro, cresterea taxelor si inghetarea salariilor din sectorul bugetar. Ministrul spaniol insarcinat cu bugetul a anuntat ca nivelul cheltuielilor bugetare va fi redus cu 16,9%, cu 2 procente mai mult decat se credea anterior. Acesta a descris bugetul drept "cea mai puternica consolidare fiscala a democratiei spaniole". Trebuie luate "masuri extraordinare" pentru ca situatia fiscala a Spaniei este "critica", a explicat ministrul. Programul de austeritate include impunerea unor taxe aditionale, cresterea unor taxe, inclusiv a celei pentru tutun, si reduceri ale bugetelor ministerelor. Guvernul spaniol de centru-dreapta nu a crescut TVA-ul si nu a micsorat ajutorul de somaj si pensiile din sectorul public, motivand ca astfel de masuri ar fi putut afecta consumul.

Dacia a oprit productia pentru doua zile, din cauza scaderii comenzilor

Productia Dacia a fost oprita pentru doua zile - vinerea trecuta si astazi - din cauza scaderii comenzilor. Alte sectoare din Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia au programul afectat de scaderea comenzilor inca din 28 martie. Angajatii care raman acasa in perioada 28 martie-2 aprilie vor fi platiti cu 85%, conform Contractului Colectiv de Munca, si nu li se vor retine tichetele de masa, au declarat oficialii Dacia. "Comenzile pentru Dacia au scazut in ultimele luni din 2011 si in primele luni din 2012. In acest context, este necesar ca Uzinele Dacia sa isi adapteze programul de productie la nivelul comenzilor", a anuntat compania. La o cadenta de 1.389 unitati/zi, Dacia nu produce, practic, 2.778 unitati in zilele de 30 martie si 2 aprilie.