In luna februarie 2012, rata somajului, conform definitiei internationale (BIM), a fost estimata la 7,1%, aflandu-se in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna ianuarie. Cei mai multi someri sunt din segmentul de varsta 20-24 de ani, iar numarul total al somerilor din grupa de varsta 20-29 de ani ii depaseste pe toti ceilalti someri din Romania. Datele furnizate de INSSE probeaza o reforma semi-reusita a pietei muncii, iar cercetari recente privind piata muncii din Romania confirma aceasta ipoteza.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,5% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,7% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului a fost estimata la 5,5% pentru luna februarie 2012 (5,9% in cazul barbatilor si 4,9% in cel al femeilor).

  • 10% din populatia ocupata nu si-a pastrat locul de munca in 2011, o pondere in crestere fata de anii precedenti (8% in 2009, 7% in 2010). Din acesti 10%, aproximativ un sfert (2,4% din total) si-au schimbat locul de munca, in timp ce trei sferturi au intrat in somaj sau inactivitate. (Studiul privind mobilitatea fortei de munca)

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

  • Mai putin de 2% din populatia ocupata isi cauta un loc de munca. Cei mai neinteresati de schimbarea locului de munca sunt angajatii cu studii superioare care lucreaza la stat, in special in administratie publica, aparare, si asistenta sociala. In pofida taierilor salariale, lipsa alternativelor si poate existenta unor avantaje non-salariale ar putea fi intre explicatii. (Studiul privind mobilitatea fortei de munca)

In schimb, confirmand ca programul de lucru partial nu este voluntar, ci de regula impus, salariatii cu program de lucru partial sunt in mult mai mare masura angrenati in cautarea unui alt loc de munca decat salariatii cu program complet.

Probabilitatea ca o persoana ocupata sa intre in somaj sau inactivitate a fost de 7,7% in 2011, fata de numai 3,3% in 2010. Aceasta este o reflectare a crizei, dar si a politicilor din sectorul public si privat de restructurare pe seama reducerii personalului. Aceasta probabilitate in crestere este mai mare decat rata somajului efectiva, si va avea un impact negativ pe parcursul anului 2012 asupra cheltuielilor bugetare de asistenta sociala.

Cei care au intrat in somaj sau inactivitate sunt in special persoane cu educatie scazuta (probabilitatea este de 3 ori mai mare pentru cei cu educatie scazuta decat pentru celelalte categorii de educatie), din mediul rural (probabilitatea este de 4 ori mai mare in mediul rural decat urban), si care erau angajati cu regim de lucru temporar (probabilitatea este de 6 ori mai mare pentru acestia decat pentru angajatii cu regim de lucru permanent).

  • Salariatii cei mai vulnerabili sunt cei din agricultura, tranzactii imobiliare si constructii. Surprinzator pentru un an agricol bun, 20% din salariatii din agricultura au intrat in somaj sau inactivitate in 2011.

Isi cauta activ un alt loc de munca:

1 bugetar din 1000.

1 angajat din 50.

1 angajat permanent din 142.

1 angajat temporar din 11

  • Mai mult de jumatate dintre elevii si studentii care isi incheie studiile intra in somaj sau inactivitate, ceea ce evidentiaza slaba corelare dintre sistemul educational si necesitatile de pe piata muncii. Astfel, 37% dintre ei intra in somaj, 18% intra in inactivitate, si 45% gasesc un loc de munca.

Doar 5% dintre pensionarii in varsta de munca reintra in activitate, procent neschimbat in ultimii 3 ani. Daca in 2009 doar jumatate dintre someri cautau un loc de munca mai mult de 6 luni, in 2011 procentul a crescut la doua treimi. Aceasta arata atat dificultatea de a se reintegra pe piata muncii, dar si o dorinta mai mare in acest sens (in urma reducerii ajutoarelor de somaj).

  • Vechimea medie la locul de munca este de 112 luni (peste 9 ani). Cea mai mare vechime in munca este in sectorul extractiv si energetic, urmat de agricultura - sectoare care necesita reforma.