Rata somajului din Zona Euro a atins in februarie cel mai inalt nivel in 25 de ani, ajungand la 10,8% din populatia activa, potrivit datelor publicate luni de oficiul european de statistica Eurostat, citate de AFP.

Potrivit calculelor Eurostat, 17,13 milioane de persoane se aflau in somaj, in luna februarie, in Zona Euro, cu 162.000 mai mult decat in luna precedenta.

Acest nivel record de la crearea Zonei Euro depaseste previziunile analistilor chestionati de agentia Dow Jones Newswires, care estima o rata de 10,7%, similara celei din ianuarie.

Este a zecea luna consecutiva in care nivelul somajului depaseste pragul de 10%. Ca urmare, Zona Euro are in prezent cu 1,476 milioane mai multi someri in comparatie cu un an in urma.

Pe ansamblul UE, rata somajului a ajuns in februarie la 10,2%, fata de 10,1% in ianuarie. Este un record absolut si pentru Uniunea Europeana.

Inca o data, Spania are cel mai mare somaj (23,6%), urmata de Portugalia (15%) si Irlanda (14,7%).

In Grecia, cele mai recente date, referitoare la luna decembrie, indica un somaj de 21%. In Italia, somajul a atins un nou record, de 9,3% in februarie.

Cele mai reduse rate ale somajului s-au inregistrat in Austria (4,2%), Olanda (4,9%), Luxemburg (5,2%) si Germania (5,7%).