Fostul oficial al Bancii Centrale Europene (BCE) a afirmat ca riscul de propagare a datoriilor din zona euro, asa numita amenintare a contagiunii, a fost intotdeauna "supraevaluat", relateaza BBC.

De asemenea, Juergen Stark, care a demisionat anul trecut din pozitia de economist sef al BCE, a spus pentru BBC ca este inca prea devreme pentru a spune daca Grecia va fi capabila sa respecte tintele bugetare impuse. Stark a spus ca acest lucru va fi cunoscut peste sase luni.

Grecia a primit pana in prezent doua ajutoare financiare.

Vineri, ministrii de finante din zona euro s-au inteles sa majoreze capacitatea fondului de salvare, suma ajungand de la 500 de miliarde de euro la 800 de miliarde de euro.

Stark a mentionat : "In opinia mea, inca de la inceput chestiunea contagiunii a fost supraevaluata."

"Acum, cu programele de reforma in curs de desfasurare si fiind implementate in Irlanda, fiind implementate in Portugalia, noul proces politic din Italia si progresul facut pana in prezent de Spania, din acest punct de vedere, contagiunea este limitata".

Juergen Stark si-a anuntat demisia in septembrie 2011 din cauza neintelegerilor privind operatiunea BCE de a achizitiona titlurile de stat ale statelor din zona euro.