Memorandumul FMI cu Romania: Presiunile electorale cresc, marind riscurile ratarii tintei de deficit

de George Stefan, DP     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 17:17 Economie | Finanţe & Bănci


"In cazul arieratelor companiiilor de stat anticipam ca acestea vor fi reduse in a doua jumatate a anului 2012 cu 5-6 miliarde de lei (1% din PIB) prin intermediul operatiunilor de tip swap, plati efective sau alte operatiuni financiare. Vom cauta sa imbunatatim eficienta colectarii, bazandu-ne pe recomandarile echipei FMI. Concret, aceste masuri vor include simplificarea sistemului de declarare si plata impozitelor pe castigurile de capital, dezvoltarea unui plan de ajustare a nivelului accizelor;  revizuirea strategiei privind baza de impozitare a proprietatilor", se arata in Scrisoarea de intentie inaintata de Romania conducerii FMI, document publicat luni de Fond.
Citeste in atasament documentul integral in limba romana.

"Vom continua punerea in aplicare a unui nou sistem IT in sanatate. Am initiat auditul registrelor pacientilor, care vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2012. Vom incepe distribuirea de noi carduri de sanatate a tuturor participantilor din sistem pana la sfarsitul lunii aprilie"

Vom elabora masuri pentru a reduce numarul de companii mici inregistrate ca platitori de TVA cu 20 la suta la finele lunii septembrie 2012 (in comparatie cu sfarsitul lunii septembrie 2011).

O analiza a MFP efectuata in 2010 a demonstrat ca aproape 380.000 de contribuabili erau inregistrati ca platitori de TVA desi se aflau sub plafonul de la care inregistrarea in scopuri de TVA devine obligatorie. Acest numar mare de contribuabili reprezinta peste 60%, dar cu o contributie de numai 1,3% din totalul veniturilor fiscale. In schimb, contribuabilii cu o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro platesc aproape 97% din impozitele si taxele principale (TVA si impozitul pe venit).

Ce prevede documentul:
Politica fiscala

 • Pentru anul 2012 guvernul isi mentine o tinta de deficit (dupa metodologia ESA) sub 3%, cu un deficit bugetae de 1,9% din PIB ( de 2,1% PIB cu includerea cheltuielilor din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii).
 • Reducerea numarului salariatilor din sectorul public va continua prin politica de inlocuire de 1 angajat nou la 7 persoane iesite din sistem.
 • reducerea arieratelor in companiile monitorizate cu 1% din PIB in cea de-a doua jumatate a anului 2012.
 • imbunatatirea eficientei sistemului de taxe creat pe baza recomandarilor asistentei tehnice a FMI
 • cresterea emisiei de titluri pentru consolidarea buffer-elor financiare pe fondul imbunatatirii conditiilor de finantare a datoriei pe plan intern si continuarea eforturilor de consolidare a tampoanelor fiscale pentru mentinerea obiectivului de asigurare pe patru luni a nevoilor de finantare pentru a proteja finantele guvernului impotriva unor socuri externe neprevazute
 • atingerea tintei de absorbtie a 6 miliarde de euro in 2012, dintre care 3,5 miliarde prin fondurile structurale si de coeziune si alte 2,5 miliarde de euro prin fondurile de agricultura, dezvoltare rurala si de pescuit.
 • intarirea capacitatii autoritatilor de administrare (inclusiv pentru fondurile destinate agriculturii). Vor fi adaugate 211 noi pozitii celor 100 deja vacante pana in iunie 2012.
 • realizarea unui portofoliu de investitii pentru toate proiectele guvernamentale pentru a se asigura monitorizarea si prioritizarea proiectelor
 • imbunatatirea administrarii fiscale si lupta impotriva evaziunii fiscale sunt elemente cruciale pentru strategia de crestere a veniturilor
Politica monetara

 • Pentru anul 2012, date fiind cererea interna slaba si presiunea redusa a preturilor alimentelor la nivel global si a energiei, inflatia este prevazuta sa ramana in interiorul benzii de variate a bancii centrala de +/- 1 procent in jurul tintei de 3%.

Reformele structurale

 • Dezvoltarea noii strategii de transport pentru Romania, asigurarea complementaritatii dintre diferite modalitati de transport si definirea prioritatilor din sectorul transporturilor privind investitiile pe termen mediu si lung.
 • In sectorul electicitatii - ajustarea cu 5% a preturilor reglementare pentru consumatorii rezidentiali si non-rezidentiali pana la sfarsitul anului 2012.
 • ANRE va creste progresiv ponderea electricitatii provenite de pe pietele dereglementate de la companiile producatoare de electricitate pentru consumatorii non-rezidentiali, incepand cu 15% in septembrie 2012 si ajungand la 100% pana la sfarsitul anului 2013.
 • Preturile reglementare pentru consumatorii non-rezidentiali vor fi liberalizate pana la 1 ianuarie 2014.
 • În sectorul sanitar, arieratele aferente facturilor înregistrate au fost acum integral eliminate, iar facturile neînregistrate descoperite în cursul exerciţiului de inventariere până la finele anului 2011 au fost integral înregistrate în sistem şi programate la plată. Implementarea taxei de clawback ar trebui să contribuie la prevenirea acumulării de noi arierate în sectorul sanitar.
 •  La nivelul autorităţilor locale, arieratele au scăzut în anul 2011, dar această tendinţă ar putea fi accelerată. O mai bună aplicare şi monitorizare a modificărilor aduse în anul 2010 legii finanţelor publice locale (LFPL) ar trebui să permită reducerea în continuare a arieratelor. În acest sens, ministerele ordonatoare ar trebui să încheie contracte multianuale de cofinanţare pentru fiecare dintre proiectele de la nivel local existente în portofoliile lor până în martie 2012, în limitele aprobate în legea bugetului de stat şi în Strategia Fiscală 2012-2014. În acelaşi timp, ministerele ordonatoare vor realiza o prioritizare a proiectelor respective şi vor încărca datele relevante într-o bază de date cu investiţiile de capital.
 •  Pentru ÎS, înregistrăm progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar. Per ansamblu, anticipăm că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5 până la 6 miliarde RON (1 la sută din PIB) în semestrul al doilea al anului 2012.
 • Intervalele de consultare trimestriale pentru rata inflaţiei la 12 luni în preţuri de consum (aşa cum sunt măsurate de indexul preţurilor de consum (IPC) publicat de Institutul Naţional de Statistică) sunt specificate mai jos. În cazul în care rata inflaţiei IPC an-la-an se află în afara intervalelor exterioare specificate mai jos, autorităţile vor efectua o consultare cu FMI cu privire la politicile propuse ca răspuns înainte de a solicita alte trageri în cadrul programului. În plus, BNR va avea discuţii cu experţii FMI în cazul în care rata inflaţiei IPC an-la-an se situează în afara intervalelor interioare specificate pentru finele fiecărui trimestru.
 • Emiterea de garanţii guvernamentale către sectorul privat nefinanciar şi către întreprinderile publice va fi limitată pe parcursul duratei programului. Plafonul este stabilit la 14 miliarde RON dar poate fi ajustat în sus cu până la 9,6 miliarde RON pentru garanţii destinate finanţării proiectului Nabucco. Pe parcursul misiunilor de evaluare viitoare vor fi renegociate ţinte revizuite pentru a se permite garanţii publice rezonabile în contextul privatizării pachetelor majoritare de acţiuni la întreprinderile de stat şi al securitizării arieratelor interne.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1718 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Ce tot atata FMI ? Sa plece ! (Luni, 2 aprilie 2012, 19:17)

  hjhdbhfkhdf [anonim]

  Astea sunt masuri economice?
  Sa-ti vinzi resursele tarii, intr-o lume in care resursele sunt surse de conflicte si sunt din ce in ce mai putine?
  Nu stiu vreo tara care sa se fi dezvoltat dupa cerintele FMi-ului. Din ce stiu eu se putau imprumuta bani si de la alte surse, spre exemplu din China sau si mai bine sa nu se mai iroseasca resursele statului pe tot felul de prostii neproductive , gen studii de fezabilitate, sali de sport in sate fara tineri, parcuri in paduri si lunci inundabile, comenzi de stat umflate , reparatii de drumuri din 2 in 2 ani, afaceri cu gaz si energie, etc.
  • -1 (3 voturi)    
   Nemernicii planetei (Luni, 2 aprilie 2012, 20:36)

   Zummm [utilizator] i-a raspuns lui hjhdbhfkhdf

   Asta face F.M.I. A rasturnat chiar si guverne in tarile din America Latina asa ca......In 93 cand se papasera toti banii prima pe lista neagra au fost minerii
 • +1 (1 vot)    
  E bine, bine, e foarte bine !!! (Luni, 2 aprilie 2012, 19:47)

  costica [anonim]

  "GRAFICUL SALARIILOR ÎN LUME. Românii câștigă mai puțin decât cei din Botswana

  Potrivit unui grafic realizat de BBC News, salariul mediu din România este mai mic decât cel din Botswana, Jamaica sau Serbia.
  România ocupă locul locul 47 în clasamentul realizat de BBC, cu un câștig mediu lunar de 954 de dolari. Deși românii sunt întrecuți de angajații din Botswana, unde salariul mediu pe economie este de 996 de dolari, ne putem mândri că suntem înaintea bulagrilor, unde venitul mediu lunar este de 750 de dolari.
  Graficul interactiv al BBC îți permite să afli unde te poziționezi și tu, ca angajat, în funcție de venitul lunar. Trebuie numai să introduci țara și venitul lunar brut. AFLĂ AICI VALOAREA SALARIULUI TĂU COMPARATIV CU CIFRELE MONDIALE!
  La realizarea graficului, jurnaliștii britanici au folosit date furnizate de Organizația Mondială a Muncii.

  Potrivit BBC, salariul mediu la nivel global este de 1.480 de dolari. În Luxemburg (4.089 de dolari/lună), Norvegia (3.678 de dolari/lună) și Austria (3.437 de dolari/lună), sunt angajații cei mai bine plătiți, la polul opus situându-se Filipine, Pakistan și Tajikistan, cu o medie de 250 $.

  De menționat, însă, că studiul a luat în calcul doar angajații cu contract de muncă.
  TOP 10 STATE CU CELE MAI MARI SALARII MEDII

  1. Luxemburg- 4.089 dolari/lună
  2. Norvegia- 3.678 dolari/lună
  3. Austria- 3.437 dolari/lună
  4. SUA- 3.263 dolari/lună
  5. Regatul Unit al Marii Britanii- 3.065 dolari/lună
  6. Belgia- 3.035 dolari/lună
  7. Suedia- 3.023 dolari/lună
  8. Irlanda- 2.997 dolari/lună
  9. Finlanda- 2.925 dolari/lună
  10. Coreea de Sud- 2.903 dolari/lună"

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/graficul-salariilor-in-lume-romanii-castiga-mai-putin-decat-cei-din-botswana-974717.html
 • -1 (1 vot)    
  pagina 15 e cheia! (Marţi, 3 aprilie 2012, 9:15)

  marx [anonim]

  astia vand tot ce a mai ramas de vandut!

  urmam...noi?!?
 • -1 (1 vot)    
  out (Marţi, 3 aprilie 2012, 10:40)

  bica [anonim]

  fmi si dubla masura...una se intampla in romania si alta in italia portugalia sau spania tari aflate in dificultate si unde salariile sunt cu mult peste ceea ce ar putea sa viseze romanii. niciodata acolo nu se vor impune masuri asemeni celor din romania din doua motive: clasa politica este cu mult mai responsabila, ar avea loc manifestsatii ample de protest impotriva fmi si a masurilor impuse. suntem cosul de gunoi al ue si sursa de materii prime si de forta de munca ieftina.
 • 0 (0 voturi)    
  astia-s tampiti? (Joi, 5 aprilie 2012, 15:27)

  gogu [anonim]

  de cand doar un grup de omuleti=fmi stiu cum merg mai bine treburile in lume si cum e mai bine de facut? pentru lucrul asta trebuie sa sti jocul, ba chiar tu sa-l faci. astia de la guvernarea tarii noastre s-au luat si se iau in continuare dupa ce zic astia de-alde fmi, pt. ca ei nu aveau si nu au habar de ce-ar trebui sa faca, ei stiind doar sa faca un singur lucru (il stiti cu totii, nu trebuie sa-l mai spun eu care e). lor le convine, ca fac totul dupa dictare, fara a mai fi necesar sa-si mai oare ei neuronii lor pe prostiile astea, ce tin de cetateanul de rand. daca cumva considera ca-i pot smecheri, se inseala. rezultatul se afla numai dupa ce cartile sunt aratate. iar institutii din astea fantoma gen fmi si banca mondiala, nu-si vor arata cartile.
  fmi, banca mondiala, banca europeana samd nu difera prea mult de o mafie.
  daca asa-numitii lideri ai nostri vor sa pupe dosul celor din fmi, banca mondiala samd, n-au decat. dar sa nu ma oblige pe mine sa fac asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by