Guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a solicitat marti Statelor Unite ale Americii sa tina cont si de celelalte state atunci cand isi stabileste politica monetara, a precizat site-ul de stiri Caixin, citat de AFP.

"FED nu trebuie sa tina cont numai de economia interna a Statelor Unite, ci, in egala masura, si de economia mondiala", a declarat Zhou la Forumul de la Boao, care are ca tema integrarea economica in Asia.

In timp ce pietele financiare se asteapta la noi masuri de relaxare monetara din partea FED pentru a sustine activitatea economica a SUA, Zhou, citat de aceasta data de agentia Dow Jones, a precizat ca mai multe economii emergente vor fi afectate de aceasta abundenta de capitaluri.

Politica monetara ultra-acomodativa a Statelor unite provoaca intrari de capitaluri in statele emergente unde plasamentele sunt mai rentabile si alimenteaza inflatia din aceste state. China a reusit sa combata cresterea preturilor anul trecut insa estimeaza ca pericolul unei accelerari (a preturilor) nu este complet exclus, mai ales in cazul majorarii preturilor barilului de petrol sau materiilor prime.

"Noi intelegem nevoile din spatele politicii monetare a FED, insa, cu atat de multa lichiditate ca in prezent, este inevitabil ca aceste fonduri sa se deplaseze in alte state. O coordonare mondiala a acestor politici implica o discutie la nivelul statelor reunite in cadrul G20", a explicat Zhou, citat de Caixin.

Guvernatorul bancii centrale din China a mentionat ca injectiile de lichiditate ale FED au exercitat o presiune in sensul aprecierii monedelor altor tari. Cum rata de schimb a monedei chineze este strict controlata de banca centrala, intrarea de capitaluri straine a creat un exces de lichiditate in China care a alimentat inflatia.

Dupa 2001, Forumul de la Boao reuneste in fiecare an sefi de stat sau de guvern, fosti sau inca in functie, si mai multi lideri economici. In acest an guvernul chinez este reprezentat de vice prim-ministru Li Keqiang, care, conform analistilor, il va inlocui in martie 2013 pe actual sef al guvernului, Wen Jiabao. Franta este reprezentata de fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin. De asemenea, este asteptat si seful guvernului italian, Mario Monti, care se va afla intr-o vizita in Asia.