Nivelul datoriei Spaniei va ajunge la cel mai ridicat nivel de dupa 1990 in acest an pe fondul reintrarii in recesiune a economiei si cresterii costurilor de imprumut, relateaza Reuters. Guvernul a anuntat marti ca ponderea datoriei publice in produsul intern brut va ajunge la 79,8% in anul 2012, de la nivelul de 68,5% din PIB inregistrat anul trecut.

Acest anunt s-a facut imediat dupa ce au fost publicate si cifrele ingrijoratoare privind numarului somerilor, care a ajuns la 4,75 milioane de persoane.

Cresterea nivelului datoriei se adauga astfel perspectivei negre asupra economiei Spaniei, care este afectata de reducerea cheltuielilor bugetare in efortul de a imbunatati finantele publice si de a respecta tinta de deficit stabilita pentru anul viitor.

Populatia spaniola a fost pana in prezent toleranta cu regimul de austeritate impus de guvern insa exista semne ca rabdarea se poate epuiza, dupa ce mii de persoane au participat saptamana trecuta la greva generala care a blocat mare parte din transporturile rutiere, feroviare si aeriene.

"Provocarea acestui buget este de a recupera increderea partenerilor europeni, a institutiilor europene, a investitorilor in Spania", a mentionat ministrul de finante spaniol, Cristobal Montoro.

Guvernul a spus ca majorarea ponderii in PIB a datoriei publice a fost cauzata de costurile ridicate de imprumut, precum si de costul fondului de salvare a bancilor, fondul de ajutorare a regiunilor pentru a efectua platile catre furnizorii de servicii sau de contributia pe care Spania a avut-o la pachetul financiar destinat Greciei.

Dupa ce deficitul bugetar inregistrat anul trecut a fost de 8,5%, in 2012 Spania trebuie sa isi reduca deficitul la 5,3% din PIB si in 2013 vizeaza sa atinga limita maxima acceptata de UE, de 3%.

Guvernul a afirmat ca toate cele 17 regiuni autonome, care impreuna cu autoritatile locale contabilizeaza aproape jumatate din totalul cheltuielilor, trebuie sa continue reducerea costurilor. In plus, guvernul central a anuntat ca regiunile care depasesc sumele alocate pentru cheltuieli vor fi pedepsite.