Premierul Chinei, Wen Jiabao, a cerut spargerea monopolului marilor banci, care impiedica intreprinderile sa-si finanteze nevoile de dezvoltare, intr-un discurs publicat miercuri de presa oficiala, relateaza AFP.

"Cateva mari banci ocupa o pozitie de monopol si doar de la aceste banci poti obtine credite, daca ceri in alta parte e foarte complicat", a declarat Wen.

"Ce putem face pentru a facilita ajungerea capitalurilor private in sistemul financiar este, de o maniera fundamentala, spargerea acestui monopol", a adaugat acesta.

Un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii si societati private din China se confrunta cu mari dificultati in obtinerea creditelor de la bancile de stat, in ciuda presiunilor Comisiei de reglementare bancara (CRBC), care a cerut bancilor sa favorizeze IMM-urile. Acestea sunt obligate de multe ori sa se orienteze spre organisme din afara sectorului bancar, care acorda credite la dobanzi mult mai mari.

O data cu incetinirea ritmului exporturilor, in special spre Europa, numeroase firme s-au trezit incapabile sa-si plateasca facturile.

Guvernul chinez a decis luna trecuta sa creeze o "zona experimentala de reforma globala a sectorului financiar" in regiunea Wenzhou (est).

Aceasta reforma isi propune "accelerarea dezvoltarii noilor organizatii financiare" favorizand finantarea privata intr-o tara unde dobanzile practicate de bancile comerciale sunt stabilite de banca centrala, si nu de piata.

"Cred ca acest proiect pilot din Wenzhou s-a bucurat de un anumit succes si anumite componente ale sale pot fi puse in practica imediat, la nivel national", a precizat primul ministru Wen Jiabao.

In China, creditele informale au fost evaluate anul trecut la circa 4.000 de miliarde de yuani (452 miliarde euro), respectiv 8% din totalul creditelor acordate de banci sau aproape 10% din produsul intern brut.