In extinderea relatiilor economice cu tarile emergente, si pentru Romania, ca si pentru toate celelalte state, China reprezinta un interes strategic, a declarat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu, in deschiderea conferintei "CEE si China: Punti de investitii si oportunitati de afaceri", organizata de CFA Romania, asociatia profesionala a analistilor financiari certificati international.

"Pe plan global am sustinut cresterea economiilor emergente, cu concentrare pe relatia cu China, ca importanta destinatie de investitii. Exista loc pentru extinderea colaborarii cu China. Am materializat o serie de proiecte de anvergura, cum sunt cele din infrastructura si hidroenergie. Exporturile catre China au crescut cu 36,27 la suta in 2011, fata de 2010, iar importurile au avut o crestere de 24 la suta. Valoare schimburilor comerciale cu China se ridica la 4,2 miliarde dolari", a spus Mihai-Razvan Ungureanu.

Premierul a aratat ca aceasta conferinta are loc intr-un moment cand economiile simt nevoia de relansare.

"Romania si-a pastrat caracterul de economie deschisa. Eforturile din ultimii ani s-au concentrat catre atragerea investitorilor. Chiar daca au fost necesare masuri de reforma dureroase, Romania a reusit sa stopeze scaderea economica si sa reia cresterea. Pentru 2012 prevedem o crestere de 1,5 - 2 la suta", a aratat premierul.