Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat miercuri ca mentine dobanda de interventie la 1%, cel mai redus nivel istoric, la care stationeaza din decembrie, relateaza AFP.

Majoritatea economistilor se asteptau la aceasta decizie in ceea ce priveste barometrul creditelor din Zona Euro, pe fondul fragilitatii situatiei economice si a presiunilor inflationiste legate in special de pretul petrolului.

Presedintele BCE, Mario Draghi, care a repetat in ultimele saptamani ca situatia s-a stabilizat mult in Zona Euro in comparatie cu inceputul anului, sustine o conferinta de presa la ora 13,30 GMT.

Potrivit economistilor, el ar urma sa anunte modificarea masurilor de sustinere in favoarea bancilor, in conditiile in care efectul asupra creditarii intreprinderilor se lasa inca asteptat.

In decembrie, BCE a introdus credite pe termen lung in favoarea bancilor din Zona Euro, amenintate de o lipsa de lichiditati din cauza crizei de incredere generata de datoriile publice.

In total, BCE a acordat 1.000 de miliarde de euro pe trei ani - fata de maxim un an pana atunci - la 800 de societati financiare, in cadrul a doua operatiuni efectuate in decembrie si in februarie.