Banca Centrala Europeana (BCE) nu are in vedere pentru moment abandonarea masurilor sale anti-criza si revenirea la o politica monetara mai ortodoxa, a precizat marti presedintele BCE, italianul Mario Draghi, citat de AFP.

"Orice discutie despre o strategie de iesire este prematura la ora actuala", a declarat el, in cadrul conferintei lunare sustinute la finalul reuniunii consiliului guvernatorilor institutiei monetare din Frankfurt.

Potrivit lui Draghi, nici nivelul inflatiei, ale carei perspective sunt "ferm ancorate", nici situatia economica, "mai slaba decat se astepta", si nici nivelul crescut al somajului din Zona Euro nu permit startul acestei retrageri.

Chestiunea abandonarii acestor masuri a fost ridicata de Banca centrala a Germaniei, care considera ca politica BCE este prea acomodanta.

Bundesbank critica in mod deosebit nivelul dobanzii de interventie a BCE, mentinut miercuri la cel mai scazut nivel istoric, de 1%.

Pentru Bundesbank, aceasta rata este prea mica in comparatie cu o inflatie de peste 2%, in conditiile in care economia germana se comporta bine si perspectiva unei bule imobiliare se face simtita.

De asemenea, germanii se declara ingrijorati de generozitatea BCE fata de bancile din Zona Euro, respectiv acordarea a doua credite pe termen lung in valoare totala de 1.000 de miliarde de euro, de care au beneficiat 800 de institutii financiare.

Bundesbank considera ca exista riscul ca BCE sa se confrunte cu pierderi in cazul in care unele banci nu vor fi capabile sa ramburseze creditele.

"Presedintele BCE are ultimul cuvant" in dezbaterea privind strategia de iesire, a replicat Draghi.

Miercuri, in cadrul reuniunii consiliului guvernatorilor, "nu au existat discutii asupra unei schimbari a dobanzii", a adaugat acesta.