Fondul Monetar International a fost autorizat de statele membre sa faca publica lista statelor care au refuzat misiunile de evaluare, au declarat oficiali ai institutiei, citati de AFP.

Un purtator de cuvant al FMI a spus pentru AFP ca, pentru o anumita perioada, a fost adoptata de catre Consiliul de Administratie o propunere prin care sa se permita publicarea listei membrilor care au intarziat semnificativ consultatiile.

In conformitate cu articolul IV al FMI, aceste consultatii trebuie sa se efectueze cel putin o data la sase luni. Articolul IV a statutului FMI obliga statele membre sa-si examineze regulat politicile economice pentru a vedea daca acestea sunt compatibile cu stabilitatea sistemului monetar international. In practica, acest lucru presupune realizarea unui raport anual.

La 31 decembrie 2011, 9 din cele 187 de state membre FMI nu au permis de 18 luni sau mai mult venirea economistilor responsabili cu elaborarea acestui raport, fie pentru ca nu au dorit, fie nu au putut face acest lucru.

Pana in prezent aceasta lista nu a fost publicata, insa este de notorietate publica faptul ca printre state se regasesc Argentina, Ecuador si Venezuela, care au fost in dezacord cu pozitia institutiei, dar si Siria sau Somalia, ultimele doua din motive de securitate. In conformitate cu statutul, refuzul acestui raport anual poate aduce sanctiuni statelor, precum suspendarea dreptului de vot.

Unele state membre care au acceptat realizarea acestei liste anuale se opuneau insa pana acum publicarii sale. Dintre tarile membre G20, este cazul Braziliei.